Håndværker-fradrag: Dyhr vil ikke forhandle med blå blok
Efter at SF fredag har fremlagt et forslag om at genindføre håndværkerfradraget, har de Konservative øjnet chancen for at få genoplive ordningen før næste valg.
Partiformand Søren Pape Poulsen (K) har inviteret SF, Venstre og Dansk Folkeparti til forhandlinger om fradraget efter vinterferien, men den invitation lader SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), hænge i luften.
Nok er hun enig med de tre partier i blå blok om fornuften i at genindføre den såkaldte BoligJob-ordning, men forhandlingerne skal ledes af regeringen, mener hun.
»Det ville være underligt at mødes med partier uden at mødes med regeringen, for det er den, der faktisk kan ændre på det her,« siger Pia Olsen Dyhr og uddyber:
»Nu er det jo ikke Pape, der er finansminister i Danmark. Det er Bjarne Corydon (S), og jeg vil meget gerne komme til forhandlinger i Finansministeriet,« siger SF-formanden og henviser til SFs forslag om at ændre i Vækstplan 1 fra sidste år, hvor selskabsskatten sænkes nogle procentpoint frem mod 2016.
Skattelettelserne vil ifølge SF omtrent svare til, hvad håndværkerfradraget koster om året.
SF mønstrer sammen med Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti 89 mandater – og når man regner de fire nordatlantiske folketingsmedlemmer ud af regnestykket, er det flere end de 86 mandater, regeringen sammen med modstanderne af BoligJob-ordningen kan skrabe sammen.
Men uenighederne er store mellem SF og de blå partier, påpeger Pia Olsen Dyhr:
»Som jeg har hørt det, er det kun Dansk Folkeparti, der er enig med os i, at man kan udskyde erhvervsskattelettelserne i to år og bruge dem på BoligJob-ordningen. Så vi er jo ikke enige om indholdet,« siger SF-formanden og tilføjer:
»Der er skridt fra det, vi i SF foreslår, til det, de Konservative og Venstre har meldt ud. Men vi er sådan set klar til at kigge på finansieringen, hvis den ikke bryder med kernevelfærden eller er decideret usolidarisk.«
Pia Olsen Dyhr håber nu, at regeringen vil lytte og indkalde til forhandlinger:
»Jeg noterer mig jo også, at der er 89 mandater bag det her. Jeg har selv været minister i en regering. Man skal ikke i mindretal i Folketinget – og slet ikke på så vigtig en sag.«