Han skød ulven: Nu står han frem for første gang

Sagen har haft personlige konsekvenser for manden, der dog ikke fortryder, at han skød ulven.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det trak overskrifter i Danmark, da Midt- og Vestjyllands Politi valgte at sigte en 66-årig mand for at skyde og dræbte en ulv på en mark øst for byen Ulfborg. Den i dag 66-årige mand, der hedder Mourits Troldtoft, stiller nu for første gang op og udtaler sig i sagen, han fik 40 dages betinget fængsel for.

Til TV2 Nyhederne fortæller Mourits Troldtoft, at han følte sig udsat, fordi ulven løb rundt på den mark, han og hans søn arbejdede på. Hændelsen blev videofilmet, og politiet fortalte siden i en pressemeddelelse, at der var tale om en hun-ulv, der var blevet skubt og dræbt.

Mourits Troldtoft blev sigtet, og dømt, fordi man ikke må skyde ulve i Danmark. Sagen blev anket til Vestre Landsret, og her vil Mourits Troldtoft argumentere for, at han slet ikke skød og dræbte en ulv, men derimod en såkaldt ulvehybrid.

Hvad der er op og ned i den del af sagen bliver først afgjort, når sagen kommer for retten, men Mourits Troldtoft selv fortæller altså til TV2, at han følte sig truet af ulven, og at han derfor valgte at skyde den.

Han er mest af alt ked af, at sagen har fået koneskvenser for hans familie.

– Havde jeg vidst, at det ville gå så hårdt ud over dem, så jeg ville jeg måske ikke have gjort det. Men jeg er vant til, at man må tage ansvar for sine egne handlinger, og det er så det, der sker. Hvor vildt og voldsomt det så bliver, må jeg se, siger Mourits Troldtoft til TV2.

Er ulve farlige for mennesker?

Hvor man som enkeltperson selv skal vurdere, om man er truet af et dyr eller ej, vil en fagperson som Mikkel Stelvig, zoolog ved Københavns Zoologiske Have, gerne stille sig op og sige, at ulven i udgangspunktet ikke er farlig som mennesker. Det gjorde Mikkel, da Newsbreak.dk spurgte ham, om ulven er farlig, i sommeren 2018.

Dengang kastede vi os over de statistikker, der fandtes om ulveangreb i Europa, hvilket  Københavns Universitet havde set nærmere på. De skrev, at et større studie af ulveangreb på mennesker, fandt frem til ni dødelige angreb på mennesker i Europa fra 1900-tallet og frem. Der var tale om angreb, hvor en rask ulv angreb et menneske, den så som et byttedyr, og ifølge Københavns Universitet, har man siden 1974 ikke haft ét sådant angreb i Europa.

Så langt, så ufarligt. Det var med baggrund i sådan en statistik, at Mikkel Stelvig nærmest er villig til at kalde ulven ufarlig. Han er dog helt med på, at folks opfattelse af ulvens farlighed er anderledes end den, statistikken peger på.

– Ulven er behæftet med myter og dårligt ry, og folk er uhåndgribeligt bange for den. Dem, jeg har talt med (om deres frygt for ulve, red.), de har haft svært ved at fortælle, hvad det er, de er bange for, sagde Mikkel Stelvig til Newsbreak.dk.

Ulven er bange for mennesker

Mikkel Stelvig fortalte også, at ulven er et rovdyr, og at rovdyr godt kan være farlige for mennesker.

– Fagligt set er ulven et stort rovdyr. Den er større end en gennemsnitlig hund. Den er stærkere og hurtigere, og den har et voldsomt kraftigt bid. Det er potentielt set farligt, sagde Mikkel Stelvig, mens han insisterede på, at ulven ikke er mere farlig for mennesker end så mange andre rovdyr. Det er der en ganske god grund til.

– Ulven er sky over for mennesker. Den er bange for os. Ulven har gennem tiderne lært, at mennesket skyder på den, og generelt indgår mennesker ikke i ulvens adfærdsmønstre, fortæller Mikkel Stelvig.

Mourits Troldtoft siger til TV2, at han besluttede sig for at skyde ulven, fordi han ikke kunne finde på et bedre alternativ, og at frygten spillede en stor rolle, da han valgte at skyde dyret.

– Det var ikke rimeligt, at vi skulle være nervøse, hver gang vi gik ud, fordi vi rendte på sådan en skiderik. Vi har jo haft den gående her i haven, og jeg går i mørke frem og tilbage mellem bygningerne, fordi jeg skal ned at kigge til halmfyret, siger Mourits Troldtoft til TV2.

Powered by Labrador CMS