-Han løser ingenting

Venstre-formand giver med ti principper sit bud på, hvordan de blå partier kan stå sammen frem mod næste valg

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen har ti principper, som han mener, vil samle blå blok om et fælles projekt. Her ses Ellemann-Jensen til Folkemødet på Bornholm tidligere i år.
Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen har ti principper, som han mener, vil samle blå blok om et fælles projekt. Her ses Ellemann-Jensen til Folkemødet på Bornholm tidligere i år.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det skal kunne betale sig at arbejde, velfærdssamfundet skal moderniseres, så danskernes valgmuligheder mellem offentlige og private løsninger øges, og der skal føres en stram og konsekvent udlændingepolitik.

Sådan lyder nogle af de ti principper, som Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har fremsat i et interview med Politiken forud for partiets sommergruppemøde, og som han mener, vil give den borgerlige lejr en fælles platform frem mod næste valg.

Men politisk kommentator Hans Engell mener ikke, at Ellemann-Jensens ti principper for at samle blå blok får den store effekt.

De rykker for lidt, mener Engell.

- Ellemanns ti principper løser ikke den splittelse, der er i blå lejr. Dette er et forsøg på at samle de blå partier om nogle meget bredt formuleret almene principper, som en stor del af partierne kan være enige i.

- Der vil være en række af punkterne, som selv Socialdemokratiet kan slutte sig til, siger Engell.

Ikke et politisk program

Han hæfter sig ved, at dette ikke er et politisk program fra Venstres side.

- Ellemann gør et forsøg på at være en samlende figur i blå lejr, men dette bliver noget, hvor de andre blå partier siger, at det er vi ikke uenige i, men det er ikke noget, der kan bruges som en fælles valgplatform, siger Engell.

De ti principper fra Venstre kommer, et år efter at De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, lancerede fem pejlemærker, som han mente, ville kunne samle blå blok.

Dette viser ifølge Engell, at blå blok over halvvejs inde i valgperioden fortsat famler efter et fælles projekt, selv om der overordnet er ros fra de borgerlige partiledere til Ellemans idéer.

- Vi skal se i øjnene, at blå blok kommer ikke til at gå samlet til valg næste gang. De blå partier vil hver især slås for at få så mange mandater som muligt, og efter et valg vil man så se, om de kan bruges til noget.

- Ellemann vil ikke beskyldes for, at han ikke gør noget for at samle de borgerlige partier, og det er så det, han gør med disse principper, siger Engell.

Venstres ti principper skal samle de blå partier

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har forfattet ti principper, som han mener, kan samle de borgerlige partier og skabe kant til rød blok frem mod et folketingsvalg.

Nedenfor kan du læse de ti principper, som han mener, at en borgerlig-liberal regering skal efterleve, hvis det bliver aktuelt.

1. En modernisering af velfærdssamfundet.

For at løfte kvaliteten skal velfærdssamfundet moderniseres. Danskernes valgmuligheder mellem offentlige og private velfærdsløsninger skal øges. Man skal i højere grad selv kunne bestemme, hvor man eksempelvis vil gå til lægen eller får passet sine børn.

2. Danmark og danskerne skal gøres rigere.

Velstanden for den enkelte skal øges, og dansk økonomi skal fremtidssikres. En borgerlig-liberal regering vil forbedre forholdene for danske virksomheder, iværksættere og selvstændige.

3. Det skal bedre kunne betale sig at gå på arbejde.

Flere danskere skal i arbejde, og man skal beholde flere af de penge, man tjener.

4. En ansvarlig økonomisk politik.

Væksten i det private skal altid være højere end væksten i det offentlige forbrug.

5. Den grønne omstilling skal ses som et kæmpe potentiale for Danmark.

Der skal skabes jobvækst i en grøn omstilling, og danske virksomheder skal have nogle rammer, der gør, at man kan udnytte de kommercielle muligheder i den grønne omstilling.

6. Gode velfærdstilbud i hele Danmark.

Det skal være attraktivt at bo, arbejde og uddanne sig i hele Danmark, og derfor skal der være gode velfærdstilbud og muligheder for at skabe arbejdspladser i hele landet.

7. Der skal udvikles et uddannelsessystem, der uddanner til arbejdsmarkedet.

Børn og unges skal rustes ved at give dem selvtillid til at uddanne sig gennem livet. Det skal starte med en grundskole, der har større fokus på grundlæggende kundskab, dannelse og faglighed.

8. En stram og konsekvent udlændingepolitik.

Der skal være styr på tilstrømningen af asylansøgere til Danmark. De sociale ydelser skal sænkes fra det nuværende niveau, og der skal stilles krav om selvforsørgelse og fuldstændig respekt for dansk lov.

9. Kriminelle skal straffes hårdt og konsekvent.

Der skal tages udgangspunkt i, at den fælles danske kultur og tradition binder danskerne sammen, og at de grundlæggende værdier og frihedsrettigheder er fundamentalt for et godt og trygt samfund.

10. Det danske forsvar skal styrkes.

Danmark skal engagere sig i verden for at fremme danske interesser.

Kilde: Venstre
Powered by Labrador CMS