Han levede, når han trådte i pedalerne

Hans-Henrik Ørsted var i 1980'erne indehaver af den ikoniske timerekord. Siden har han kæmpet for sit navn mod energigigant. 13. december fylder tempokongen 70

Offentliggjort

  • Hans-Henrik Ørsted var en fremtrædende figur i dansk cykelsport i 1980'erne, kendt for sine verdensmesterskaber på bane og den ikoniske timerekord. Hans præstationer har sikret ham en plads blandt de største i sportens historie.
  • Fra 2018 blev Ørsted involveret i en juridisk kamp mod energigiganten Ørsted A/S, som han og hans familie mente uretmæssigt havde taget deres slægtsnavn. Trods deres bestræbelser besluttede Højesteret i 2020, at virksomheden kunne beholde navnet.
  • Ørsted, der også har vundet OL-bronze og flere europamesterskaber, måtte efter sin cykelkarriere finde nye veje og arbejdede blandt andet som salgs- og marketingdirektør. Den 13. december 2024 fylder han 70 år, stadig en respekteret skikkelse i dansk sport.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Han var vel nok Danmarks førende cykelrytter i 1980'erne og blev flere gange verdensmester på bane.

Alt imens var den tidligere tempokonge i midten af årtiet indehaver af den ikoniske timerekord.

Selv om kalenderen siger 2024, fremstår navnet Hans-Henrik Ørsted fortsat som et af de allerstørste i dansk cykelsports historie.

Fredag den 13. december fylder efterkommeren af videnskabsmanden H.C. Ørsted 70 år.

Andet end cykling

Noget helt andet end cykling fyldte hos Hans-Henrik Ørsted fra starten af 2018 og flere år frem.

Flere medlemmer af Ørsted-familien, heriblandt Hans-Henrik Ørsted, lagde således sag an mod det tidligere Dong for at have taget familiens efternavn som sit virksomhedsnavn.

Missionen var, at navneskiftet til Ørsted A/S, som i en meddelelse blev kaldt for "ulovligt og smagløst", skulle stoppes.

- Der skal være retfærdighed til. Og det kan ikke passe, at nogen bare kan komme og tage slægtsnavnet uden at spørge, sagde Hans-Henrik Ørsted til Berlingske, da han fortsat afsøgte muligheden for at gå med i søgsmålet.

Tabte kampen 

Men i november 2020 var meldingen fra Højesteret klar. Ørsted kunne fortsat bruge det navn, virksomheden skiftede til i 2017.

Dermed tabte familien kampen om at beskytte sit slægtsnavn, og Hans-Henrik Ørsted sad ifølge Berlingske tilbage med en følelse af at være blevet berøvet.

Sammen med nu afdøde Gert Frank havde Ørsted i de glade 80'ere et særdeles frugtbart samarbejde med seks seksdages-sejre til følge.

De udgjorde sammen et af de mest kendte par nummer 7 i Danmark og blev i både 1981 og 1983 europamestre i parløb.

Hans-Henrik Ørsted fremstår stadig som et af de allerstørste navne i dansk cykelsports historie. Fredag den 13. december fylder den tidligere tempokonge 70 år.

VM-guld 

På Hans-Henrik Ørsteds imponerende sejrsliste finder man også tre gange VM-guld i individuelt forfølgelsesløb.

Desuden vandt han OL-bronze i samme disciplin ved legene i Moskva i 1980.

Fra 9. september 1985 til 26. september året efter havde Hans-Henrik Ørsted timerekorden på 48,14472 kilometer. Han blev slået af Francesco Moser med næsten 400 meter.

Grenaagenseren kunne - da han havde afsluttet folkeskolen - mærke, at han levede, når han trådte i pedalerne.

Vandt 17 gange 

Ørsted stillede i sit første år som drengerytter til start i 21 løb. Han vandt 17 af dem.

- Jeg fandt noget, jeg var god til, fortalte han i 2019 til Ringkøbing-Skjern Dagblad.

Drømmen om at køre Tour de France led et alvorligt knæk, da fødselaren i 1979 under en træning blev kørt ned af en bilist og brækkede hoften.

Det lykkedes imidlertid Hans-Henrik Ørsted, der for omkring ti år siden fik en kunstig hofte, at komme tilbage på cyklen.

Og siden høstede han primært sine sejre på banen.

Efter cykelkarrieren måtte Hans-Henrik Ørsted finde sig et arbejde.

På et tidspunkt var han ifølge dagbladet salgs- og marketingdirektør i ISS.

Powered by Labrador CMS