Hæver kæmpe løn: Er stort set ikke til stede
De seneste to år har folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Bille kun brugt syv dage på at stemme i folketingssalen til et vederlag på 65.000 kroner om måneden
Citathistorie: 24syv
Siden folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Bille nedlagde sit parti Fremad i oktober 2020, er han ikke dukket op til 1.342 ud af 1.399 afstemninger i Folketinget.
Det viser en optælling lavet af Kulturprogrammet Babylon på 24syv.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille erkender, at de seneste to år har været hans “mindst flittige” af de 17,5 år han har siddet i Folketinget.
“Jeg vil gætte på, at I mine første fire valgperioder har jeg været langt mere arbejdende end gennemsnittet. Og jeg ligger nok under gennemsnittet her i min femte valgperiode,” siger han til 24syv.
65.000 om måneden
I august 2021 udtalte Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at han ikke ville genopstille til Folketinget.
Ifølge den offentlige aktivitetskalender på Folketingets hjemmeside har han de seneste to år brugt syv dage på at stemme i salen.
I samme periode har han brugt tre dage på at stille udvalgsspørgsmål, mens han af fem omgange har givet korte bemærkninger fra Folketingets talerstol.
Som folketingspolitiker modtager Simon Emil Ammitzbøll-Bille et månedligt grundvederlag på 59.852,83 kroner. Han modtager desuden et månedligt omkostningstillæg på 5.827,58 kroner.
Siden januar 2022 har Simon Emil Ammitzbøll-Bille desuden tjent penge som vært på radioprogrammet “Ministertid” på 24syv.
Bidrager til politikerlede
Siden slut-september 2022 har han også været vært på 24syv-programmet “Mette og Magten”.
Hos Kristendemokraterne, som i mange år har kæmpet for et genvalg til Folketinget, er landsformand Marianne Karlsmose ikke tilfreds med Simon Emil Ammitzbøll-Billes manglende aktivitet.
“Jeg synes ikke, at han er et godt forbillede i forhold til at bruge skatteydernes penge. Det er vigtigt, at man som folketingsmedlem ser sig selv som folkets tjener. Det her er ikke tillidsskabende for befolkningen,” siger Marianne Karlsmose.
Gavner ikke demokratiet
Dansk Folkepartis grundlovsordfører, Susanne Eilersen, mener ikke, at det gavner demokratiet, at løsgængere som Simon Emil Ammitzbøll-Bille vælger at blive siddende i Folketinget fremfor at lade en suppleant tage over.
“Ifølge Grundloven har han ret til det. Så er det bare hans egen samvittighed, der skal gøre op med, om han vil bruge danskernes penge på at fylde en ekstra plads op, hvis han ikke har lyst til at bruge den. Det fremmer politikerleden, når man kan finde sådan nogle eksempler,” siger Susanne Eilersen.
Enhedslisten er åbne for krav
Direkte adspurgt mener folketingskandidat for Enhedslisten Tobias Clausen, at eksemplet med Simon Emil Ammitzbøll-Bille “lyder voldsomt”, og at det kan give anledning til en diskussion om, hvorvidt der skal stilles krav til folketingspolitikeres mødedeltagelse.
“Det lyder meget underligt og mærkværdigt for at være helt ærlig. Der er masser af arbejde i Folketinget, og derfor har vi brug for politikere, der tager problemerne seriøst og arbejder med dem. Der nytter det selvfølgelig ikke noget, at man bare vælger at lave noget helt andet og så bare trækker lønnen,” siger Tobias Clausen.
Har skrevet på en bog
Selv understreger Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at han ikke mener, at antallet af afstemninger i folketingssalen alene kan være en indikator på, hvor meget en politiker laver.
“Der er mange ting udenom det, som man kan registrere. For eksempel at tage debatter på sociale medier og stille op til interviews over for journalisterne. Jeg har også brugt meget tid på at skrive en bog, som er formidling om, hvad der sker på Christiansborg,” siger han.