Hærværk mod Den Lille Havfrue
Ukendt gerningsmand har skrevet på stenen, som hun sidder på.
Morgenfriske borgere, der mandag morgen har været forbi Den Lille Havfrue på Langelinie i København, kunne ved selvsyn opleve det kendte varetegn endnu engang har været udsat for hærværk.
Artiklen fortsætter under videoen
Det er dog ikke selve havfruen, men stenen under, der denne gang er blevet skændet.
På den står der “Free Hong Kong” med røde bogstaver.
Det oplyser Københavns Politi til BT.
– Ukendte gerningsmænd har i løbet af natten skrevet grafitti på den sten, havfruen sidder på, fortæller vagtchef ved Københavns Politi Jesper Frandsen til mediet.
Ikke noget tidspunkt
Politiet, som rykkede ud til stedet omkring klokken seks mandag morgen, ved endnu ikke præcist, hvornår hærværket er blevet lavet.
Fra morgenstunden har politiet gennemsøgt gerningsstedet med hunde.
Politiet har også ledt efter spor i området. Der er blandt andet interesse for at finde noget af malingen, skabelonen og de spraydåser, som gerningsmændene har brugt.
Politiet forsøger ligeledes at indsamle videomateriale fra området, som måske kan hjælpe med at kaste lys over, hvem gerningsmændene er.
Ifølge Ekstra Bladet har politiet mandag morgen afspærret området omkring statuen.
Andre hærværk
30. maj 2017 blev statuen overhældt med rød maling, mens farvevalget 14. maj samme år var anderledes; her var det hvidt og blå maling, der “prydede” den ikoniske statue.
Den Lille Havfrue blev udført og opstillet i 1913 på Langelinie i København. Kunsteren hed Edvard Eriksen og giveren Carl Jacobsen. Sidstnævnte kender de fleste nok bedst om søn af J.C. Jacobsen, der grundlagde bryggeriet Carlsberg.
Statuen er 1,25 meter høj, og verden over ser man den lille figur som et nationalsymbol for Danmark. Måske er det derfor, at hærværk mod Den Lille Havfrue er så populært? Der er i hvert fald nok historier at vælge imellem, når snakken falder på hærværk mod Den Lille Havfrue, der gennem årene er blevet draperet i klæder, overhældt med maling og har fået fjernet forskellige kropsdele.
I august 2013 fyldte Den Lille Havfrue helt officielt 100 år. Da kunne man hos Ritzau læse, at Den Lille Havfrue blev et nationalikon, fordi turistbranchen valgte hende som symbol på Danmark, da de skulle “brande” os i det store udland.
Hvorfor fandt man på at begå hærværk mod Den Lille Havfrue?
Over en periode på 50 år har hærværk mod Den Lille Havfrue taget mange forskellige former. Nogle tilfælde minder om regulært hærværk, mens andre måske nærmere tager afsæt i politiske motiver.
Mikael Frausing har på Danmarkshistorien.dk beskrevet, hvad der kan have ført til, at Den Lille Havfrue blev udsat for hærværk i 1964, altså efter at turistbranchen havde taget figuren til sig.
Hans teori er den, at ikke alle danskere genkendte de værdier, der var fokus på i turistbranchens fortælling om Den Lille Havfrue, og at hærværk mod Den Lille Havfrue opstod som protest mod den nationale selvforståelse, som Den Lille Havfrue repræsenterede og symboliserede.