Hælder Løkke ned ad brættet

Støjberg vil ikke lægge stemmer til Lars Løkke som statsminister

Offentliggjort Sidst opdateret

Danmarksdemokraterne kommer ikke til at lægge mandater til, at Lars Løkke Rasmussen kan blive statsminister, skulle mandaterne falde ud på en måde, så den tidligere statsminister griber ud efter sit tidligere job.

- I og med at han også ønsker at holde os uden for indflydelse, så giver det lidt sig selv. Han ønsker ikke, at vi er del af noget som helst, siger partileder Inger Støjberg (DD).

- Det ville jo svare til, at jeg begyndte at fri til en mand, der ikke vil have mig. Det ser jeg simpelthen ikke noget formål i.

Spørgsmål: Så Lars Løkke kommer ikke til at blive statsminister med jeres mandater?

- Nej, det ser meget svært ud.

11 mandater

Moderaterne står til at få 11 mandater i en nylig måling fra Voxmeter.

Samtidig står partiet til at få de afgørende mandater mellem to blokke i mindretal.

De seneste dage er spørgsmålet om Løkkes mulige comeback i Statsministeriet blevet stillet, efter at Moderaterne er vokset nærmest eksplosivt i målinger fra en position nær spærregrænsen.

Går ikke efter posten

Lars Løkke Rasmussen har slået spekulationerne hen. Han går ikke, har han sagt, efter at blive statsminister, men han har så straks efter tilføjet, at han har kompetencerne.

Han afviser med andre ord ikke. Kalder det bare usandsynligt.

Moderaterne går til valg på at danne en bred regering hen over midten, hvor yderpartier sættes uden for indflydelse.

LØKKE: -DETE R HELT UREALISTISK

Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, anser det som "helt urealistisk", at han skulle ende med at blive statsminister efter valget.

Løkke har i sin tid som formand for Venstre tidligere indtaget Statsministeriet to gange.

Adspurgt om det er helt udelukket, at Løkke ville melde sig som statsministerkandidat, svarer han, at han "ikke kan se, at det skulle tjene noget formål", hvis han melder sig ind i kampen om at blive statsminister.

Det siger han, til trods for at den konservative statsministerkandidat, formand Søren Pape Poulsen, på vej til søndagens debat mellem statsministerkandidater sagde, at "det ville være supergodt, hvis Løkke bliver statsministerkandidat".

Da Venstres statsministerkandidat, formand Jakob Ellemann-Jensen, blev spurgt, om han helst ville vælge mellem Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke som statsminister, svarede han:

- Det skulle i hvert fald ikke være Mette Frederiksen, sagde Ellemann om den nuværende statsminister.

Manden i midten, Lars Løkke, tager de borgerliges statsministerkandidaters ord som "to positive bemærkninger" og ser gerne sig selv tage medansvar for en regering.

- Vi så meget gerne en regering, hvor Venstre, Konservative og Socialdemokratiet indgik. Vi tager også gerne et medansvar for det, siger Lars Løkke uden at uddybe, hvad et sådant medansvar vil betyde.

- Vi er udfordret af, at der ikke er nogle af de partier, der kan se det behov, mens et andet kun kan se det behov under det vilkår, at man selv skal sidde for bordenden. Det er meget betingelsesbåret for nuværende, siger han.

Lars Løkke Rasmussen noterer sig, at både Henrik Dam Kristensen (S) og Inger Støjberg (DD) mandag har forsøgt at afkræve ham et svar for, om han vil pege på en rød eller blå statsminister.

- Henrik Damm siger, at en stemme på os, er en stemme på de blå, men Inger Støjberg siger, at en stemme på os, er en stemme på de røde.

- Det er jo egentligt bare et vidnesbyrd om, at vi er ude efter det, som vi er ude efter, nemlig en regering over midten, der tager ansvar for nogle grundlæggende forandringer, siger Lars Løkke.

I afgørelsens time

I og med at de borgerlige partier konsekvent har afvist en bred regering, har det gødet spekulationer, om Løkke i afgørelsens time ville kunne tilbyde afgørende mandater til de borgerlige, mod at han bliver statsminister.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har de seneste dage flere gange slået fast, at han ikke kommer til at lægge mandater til Løkke.

Og Danmarksdemokraternes politik er grundlæggende en helt anden end Moderaternes plan.

- Lars Løkke er meget klar på, at han ønsker centralisering, og vi ønsker decentralisering. Lars Løkke vil have en lempeligere udlændingepolitik, og vi vil have en fast og fair udlændingepolitik, siger Inger Støjberg.

Borgerlig regering

Og så er har hun et ultimativt krav. Partiet kræver en borgerlig regering efter valget.

- Det er der intet, der tyder på, at han vil. Nu har han haft to uger til at sige, om han vil have rød eller blå, og det har han ikke villet sige. Man kan konstatere, at en del af den politik, han har fremlagt, hælder mest i rød retning, siger Støjberg.

Desuden er Danmarksdemokraterne uenige med Moderaterne om skat. Løkkes plan begunstiger ifølge Støjberg de meget rige, mens hun ønsker lettelser af skatten i bunden.

Lars Løkke Rasmussenfår ikke hjælp af Inger Støjberg, hvis han i givet fald skulle vælge at gå efter at blive statsminister efter folketingsvalget.
Lars Løkke Rasmussenfår ikke hjælp af Inger Støjberg, hvis han i givet fald skulle vælge at gå efter at blive statsminister efter folketingsvalget.
Powered by Labrador CMS