Hackersag: It-gigant kræver millionerstatning
To mænd er tiltalt for at hacke offentlige registre hos virksomheden CSC, som nu kræver kæmpeerstatning.
It-virksomheden CSC kræver millioner af kroner i erstatning fra to mænd, som er tiltalt for at have tiltvunget sig adgang til en række offentlige registre i virksomhedens anlæg.
Det oplyser advokat Hans Jakob Folker fra advokatfirmaet Kromann og Reumert til Ritzau. Han repræsenterer CSC i sagen.
– Vi fremsætter et erstatningskrav på cirka fem millioner kroner, som skal dække de omkostninger, der er forbundet med den skade, der er blevet forvoldt ved hackerangrebene, siger han.
Den svenske internetaktivist og hackerdømte Gottfrid Svartholm Warg er i sagen tiltalt for efter aftale med en 21-årig dansker at have tiltvunget sig adgang til blandt andet CPR-registret, kriminalregistret og et register over internationalt efterlyste.
Registrene blev opbevaret på et computeranlæg hos CSC i Valby, hvor en eller flere hackere i løbet af 2012 adskillige gange trængte ind og kopierede oplysningerne.
– Erstatningen skal dække de udgifter, der har været til at genetablere systemerne, fortæller Hans Jakob Folker, som først senere på måneden vil møde op i Retten på Frederiksberg og fremsætte kravet.
Sagen begyndte ved retten tirsdag og er fortsat onsdag. Både Warg og den danske mand, som er tiltalt i sagen, nægter sig skyldige.
Sagens anklagere, vicestatsadvokat Anders Riisager og senioranklager Maria Cingari, har under sagen fortalt, at hackerne trængte ind i CSC’s systemer via en sikkerhedsbrist.
Vel inde i den såkaldte mainframe, som det avancerede computeranlæg kaldes på it-sprog, installerede hackerne tre såkaldte bagdøre, som ville gøre det muligt at komme ind til mainframens oplysninger, selv hvis det oprindelige hul blev lukket.
CSC anede ingenting, og man har siden fundet ud af, at angrebene stoppede i august 2012, få dage inden Warg blev anholdt i en anden hackersag.
I februar 2013 blev dansk politi orienteret af svensk politi, om at der muligvis var sket et hackerangreb. Svensk politi efterforskede på det tidspunkt den anden sag mod CSC.
Alligevel lykkedes det først for CSC at få lukket hullerne i sikkerhedsnettet i begyndelsen af marts 2013 – altså flere uger, efter at de danske myndigheder var blevet orienteret.
Der ventes at falde dom i sagen mod de to mænd den 31. oktober.
/ritzau/