Guldfeber truer lokalbefolkning

Med feberen følger faren for coronavirus covid-19 og kviksølvsforgiftning.

Billedet er fra 2016, hvor Brasiliens regering forsøgte at bekæmpe den ulovlige minedrift i Yanomami-stammens område. Noget tyder på, at kampen ikke blev vundet. Foto: Bruno Kelly/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

En hel befolkning i Brasilien trues for tiden på livet fra flere fronter. Reuters skriver, at befolkningen kendes som Yanomami-stammen. I Brasilien tæller stammen godt 27.000 mennesker, der bor tæt ved grænsen til Venezuela i et område på størrelse med Portugal.

Stammen er en del af landets oprindelige befolkning, og truslerne består for tiden dels af coronavirus covid-19 og dels af illegale minearbejdere, der er hårdt ramt af guldfeber.

Ulovlig minedrift

Reuters skriver, at Yanomami-stammen i vidt omfang lever isoleret fra resten af verden, og at de lever i et reservat, der betragtes som deres. Alligevel er befolkningens eksistensgrundlag truet, fordi man i undergrunden blandt andet kan finde guld, som rigtig, rigtig mange interessenter gerne vil have fingrene i.

Reuters skriver, at der fra det område i Brasilien, Yanomami-stammen bor i, i 2019 blev eksporteret 486 kilo guld til Indien. I 2018 var tallet 38 kilo guld, og størstedelen bliver, ifølge Reuters, udgravet i reservater, hvor det er ulovligt at grave efter guldet til at starte med.

Satellitfotos, som Reuters har fået adgang til, viser, at mængden af minedrift i Yanomami-stammens område er 20-doblet de seneste fem år, og at man kan se, at antallet af miner er steget fra minimum 10 i perioden 2015-2016 til 207 i perioden 2017-2019.

Flere problemer

Med minedriften følger der flere problemer. Træer bliver fældet, områder ødelagt og kviksølv, der bruges i jagten på guldet, driver ud i områdets floder, hvorfra det forgifter dem, der lever i vandet og dem, der drikker af det. Med minearbejderne følger der også coronavirus covid-19, hvilket betyder, at stammen har haft 160 udbrud af sygdommen, og fem dødsfald, i løbet af den seneste uge.

Som om det ikke var nok mener Yanomami-stammen, at landets præsident Jair Bolsonaro er en del af problemet. Han ønsker at gøre minedrift i reservater som det, Yanomami-stammen lever i, lovligt, og siden han blev valgt som landets præsident er mængden af ulovlig minedrift i landet steget, ifølge Reuters.

Mens det er ulovligt at grave efter guld i Brasiliens reservater, skriver Reuters, at 72% af den type minedrift, der blandt andet foregår i reservaterne, netop foregår i reservaterne. Tallet stammer fra Greenpeace, der har analyseret de seneste satelitfotos, og ifølge Reuters har landets organ Funai, der har til opgave at beskytte landets oprindelige befolkning, ikke besøgt Yanomami-stammen, siden coronavirus covid-19 spredte sig til stammens reservat.

Stammen trues med andre ord på flere fronter, men ifølge Fiona Watson, der arbejder for organisationen Survival International, og som de seneste mange år har samarbejdet med Yanomami-stammen, giver de ikke op.

– De er meget sårbare for tiden. Men de er robuste. De kan aldrig slappe af, da der altid er nogen, der vil have adgang til deres land, siger Fiona Watson, til Reuters.

Powered by Labrador CMS