Guide: Sådan vasker du dit undertøj rigtigt

De mest hyppige slitager af en kvindes undertøj kommer af at vaske det forkert.

Forkert vask af undertøj er synderen bag slidt undertøj. Klik igennem galleriet for at lære, hvordan du undgår fire almindelige fejl, der koster dit undertøj livet.Foto: Nick Freund/Free
Forkert vask af undertøj er synderen bag slidt undertøj. Klik igennem galleriet for at lære, hvordan du undgår fire almindelige fejl, der koster dit undertøj livet.Foto: Nick Freund/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er nogle gange helt utroligt, hvad et nyt sæt undertøj kan gøre for en kvindes holdning. Men det er også helt utroligt, hvor mange måder man kan slide sit undertøj op på.

Ifølge Pernille Harbo, der er bh-specialist, og Charlotte Fischer, der er faglig vejleder ved Teknologisk Institut i Taastrup, kan du med en smule viden undgå at slide dit dyre undertøj unødvendigt.

Bh’en mister pasform

Det første, du bør gøre, er at tage et kig på mærkatet bag i bh’en. Hvis der står, at bh’en ikke må vaskes i vaskemaskine, så må du under ingen omstændigheder gøre det. Først og fremmest kan du ødelægge bh’en, men du kan faktisk også risikere at ødelægge vaskemaskinen.

Brug din bh en dag eller to, og vask den derefter i hånden. Den bedste måde er at lægge bh’erne i en balje med vaskemiddel til farvet tøj, lade dem ligge i maksimum fem minutter og derefter skylle dem op i hånden. Eventuelt kan du gnide lidt på indersiden, der hvor bh’en støder til, for det er ofte der, sveden samler sig.

Når du har skyllet den op og vasket den af, hænger du den til tørre på midterstykket. Hvis du hænger den i den ene ende, så rykker fibrene sig og bh’en mister pasformen.

– Bh’er er lavet af et skrøbeligt materiale, og når vi sveder eller har bodylotion på, så lægger det sig om elastanfibrene. Så jo renere elastanen og din bh er, jo bedre holder den, lyder det fra Pernille Harbo.

Hun råder derudover til, at det er en god idé at lade sin bh ligge i skuffen i et døgns tid, efter du har vasket den. Så kan fibrene samle sig, og bh’en passer igen perfekt.

Hvidt undertøj bliver gråt

Når det kommer til hvidt undertøj, handler det ofte om, at man kommer til at vaske det med vaskemiddel til hvidt tøj. Der er nemlig ofte blegemiddel i vaskemiddel beregnet til lyse farver.

– Materialet er ofte indfarvet, så hvis du bruger et vaskemiddel til hvidt tøj, så bleger du dine hvide farver af, og så kommer du ind til stoffets egentlige farve, som ofte er grå eller beige, forklarer bh-specialist Pernille Harbo.

Brug derfor vaskemiddel til farvet tøj, når du vasker hvidt undertøj. Samtidig er det vigtigt, at hvidt tøj kun bliver vasket med hvidt – ikke med lyse farver.

– Men hvis undertøjet er hvidt med farvede detaljer, så vask det med lyse farver i stedet, råder Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut.

Elastikken i undertøjet bliver slap

Vaskemiddel med blegemiddel i kan lægge sig om elastanfibrene og ødelægge elastikken i undertøjet – og når den først er ødelagt, kan den ikke repareres igen, siger Charlotte Fischer.

Der er heller ikke nogen grund til at kogevaske dine trusser.

– Bomuldstrusser kan selvfølgelig godt holde til at blive vasket ved 60 grader, men alt andet kan du godt vaske i hånden eller ved lav temperatur i en vaskepose. En delikat trusse bør kun vaskes ved lav varme, siger Pernille Harbo.

Vasker man i vand, der hverken er for koldt eller for varmt, kan man udsætte den proces, hvor elastikken bliver løsere, forklarer Pernille Harbo.

Bøjlen i bh’en springer op

– Der sker ofte det, at der, hvor bøjlen ender, er afslutningen ikke god nok. Derfor kan stoffet blive mørt efter et par vaske, siger Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut og påpeger, at jo bedre kvalitet du køber dine bh’er i, jo mindre risiko er der for, at bøjlen pludselig laver hul i stoffet.

Vask ved 15, 40, 60 eller 90 grader?

15-20°C: T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, og som ikke er bakteriefyldt og meget beskidt.

30-40°C: Vurder, hvor snavset tøjet er, og skru evt. ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

60°C: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra fx opkast, diarre eller som du har gjort rent med på toilettet.

Koldvask ved 15°C eller 20°C i stedet for en almindelig kulørtvask, skåner miljøet, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge energi på at varme vandet op.

Temperaturen, du kan vaske ved, afhænger dels af indstillingerne på din vaskemaskemaskine, og dels af dit vaskepulver.

Koldvask kræver, at du bruger koldvaskemiddel, da koldvaskepulver er tilsat nogle særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer. Almindeligt vaskepulver kan du derfor ikke bruge til vask ved 15°C-20°C
Bakterier dør ikke ved brug af koldt vand – uanset vaskepulverets type
Anvender du ofte koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved 90°C. Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen og dermed forebygge dårlig lugt

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C
Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C
Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C

Bakterier kan få tøjet og vaskemaskinen til at lugte surt og dårligt. Er du plaget af det, kan du vaske med en tom maskine ved mindst 90°C og efterfølgende et skylleprogram

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Du bør heller ikke vaske dine bh’er i vaskemaskinen, for den kraft, som bh’en bliver slynget rundt med i maskinen, skader faktisk mere, end det gavner.

– Det giver et slid, så bøjlen knækker nemmere og bevæger sig ud af den løbegang, bøjlen ligger i, siger Pernille Harbo.

Går du med en bh, der er for lille, belaster du bøjlen i bh’en forkert. Det kan også være grunden til, at bøjlen springer op.

Powered by Labrador CMS