Guide: Sådan slipper du af med kalk på badeværelset

At fjerne kalk er ikke raketvidenskab, fastslår rengøringsekspert. Få tips til, hvordan du får kalk væk fra toilettet, armaturet og gulvet under bruseren

Det er nok de fleste, der oplever at få kalk på badeværelset. Men det er muligt at få det til at skinne igen. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

DOWNLOAD VORES GRATIS APP

Vil du altid være opdateret? Så download app'en 'Nyheder.dk' til din iPhone HER

Hvad end du kigger mod gulvet i brusekabinen, vandhanen eller toilettet, kan den genstridige kalk føles som en evig følgesvend.

Men heldigvis kan du nemt selv sætte ind og få bugt med de hvide aflejringer på badeværelset.

Det forklarer rengøringsekspert Louise Grønhøj, som er stifter af basicclean.dk, der sælger rengøringsmidler.

- At fjerne kalk er ikke raketvidenskab. Kalk er basisk, og det, der opløser basiske kalkaflejringer, er typisk rengøringsmidler, der indeholder en syre, siger hun.

Ikke alt kan tåle syre

Det er dog ikke alle materialer, der kan tåle syre. Så er det gulvet i badeområdet, du vil give en overhaling, skal du først og fremmest finde ud af, hvilket materiale det består af, og hvad det kan tåle.

- Der er nogle gulvtyper, hvor man skal være særlig opmærksom. Det drejer sig om typer af sten, der indeholder kalksten eller kalk i sig selv. Det er for eksempel marmor, siger Louise Grønhøj.

Hun forklarer videre, at disse gulvtyper ikke tåler syre.

I stedet kan du bruge en svamp med kraftig skurenylon, som du fugter med varmt vand og et rengøringsmiddel uden syre. Herefter skrubber du kalken af.

Hvor meget du skal skrubbe, og om det er nødvendigt med gentagelser, afhænger af kalkens omfang.

Brug en klud

Kan gulvet derimod godt tåle syre, kan du bruge kalkrens, råder rengøringseksperten.

- Finten er helt klart, at man først fugter overfladen med vand for at mætte den, siger Louise Grønhøj.

Herefter tilfører du kalkrens - for eksempel med en klud - og begynder at skrubbe med en skuresvamp. Lad det virke i nogle minutter, og skyl gulvet efter med vand. Er det nødvendigt, kan du gentage processen.

Går du videre til vandhanen og armaturet i bruseren, skal du - ligesom med gulvet - være opmærksom på, hvad materialet kan tåle.

- For eksempel er messing- og kobberarmaturer virkelig sarte i forhold til rengøring, siger Louise Grønhøj.

Derfor må du forsøge at skrubbe kalken af ved hjælp af en fugtet klud og et ikke-syreholdigt rengøringsmiddel. Inden skal du huske at fugte det område, du vil rengøre, med vand.

Kontakt leverandøren

Er du i tvivl om, hvad vandhanen og armaturet kan tåle, kan du kontakte leverandøren og spørge, råder rengøringseksperten.

Viser det sig, at vandhanen og armaturet kan tåle syre, kan du kaste dig over den samme proces som ved badeværelsesgulvet.

Til gengæld kan du give den fuld gas med toiletrensen, hvis du ønsker at få bugt med kalken i toilettet. Men inden du gør det, har Louise Grønhøj et trick til, hvordan du fjerner vandet fra toilettet.

- Tag toiletbørsten, og skub vandet ned i bunden og ud, indtil der ikke er mere vand i toilettet.

- Det gør det meget nemmere for toiletrensen at tage kalkbelægningerne, siger hun.

Efter at have fjernet vandet kan du påføre toiletrensen rundt om i toilettet. Virkningstiden afhænger af, hvor meget kalk der er, siger Louise Grønhøj.

Hold øje med effekt

Hun råder til, at du løbende holder øje med, om rengøringen har en effekt.

Herefter skrubber du toilettet med en toiletbørste og skyller ud. Har du endnu ikke fået det ønskede resultat, gentages processen.

Powered by Labrador CMS