Grumme gnavere: Det her vil du virkelig ikke vide om rotter
Har du også rotter på besøg? Her er alle de klamme fakta.
Frygter du også rotter? Det er fuldt forståeligt, for skadedyret bærer nemlig rundt på både samfunds- og sunhedsskadelige problemer. Potentielt set kan de slå dig ihjel.
Vidste du for eksempel, at en dråbe af rottens tis kan slå dig ihjel?
Bolius skriver på sin temaside om rotter, at problemet med rotter i Danmark er steget eksplosivt – til trods for en stigende bekæmpelse. Antallet af rotteanmeldelser er siden slutningen af firserne i snit steget fra cirka 100.000 til cirka 150.000 årligt.
Rotterne bevæger sig – også i Danmark – primært rundt via kloaksystemet, og det gør dem til rene bakteriebomber, der kan overføre sygdomme til mennesker. Der er tale om ikke mindre end 55 forskellige slags sygdomme. Du kan i galleriet over artiklen læse om den næstværste. Pest er naturligvis nummer et.
Sådan lever rotter i Danmark
Den brune rotte er den mest almindelige og nok det mest upopulære pattedyr i Danmark og er som det eneste pattedyr dømt officielt fredløs.
Efter de seneste milde vintre er antallet af rotter i Danmark i stærk stigning. Det skønnes, at der er op mod tre millioner rotter i Danmark, men det vides ikke med sikkerhed.
Rotten lever i gennemsnit i 0,3 år og og bliver i gennemsnit 45 centimeter lang. Kroppen bliver typisk 21-29 centimeter, mens den nøgne hale er 17-23 centimeter.
Den findes overalt i landet på nær enkelte øer som Anholt og Fanø. Den lever oftest i forfaldne kloaksystemer, i kældre og industrikvarterer og desuden i det åbne land, især i tilknytning til landbrug og anden bebyggelse.
Rotter er drægtige med kuld fem til syv gange om året. Hver gang får de mellem fire og 12 unger. Da hunnen kan befrugtes umiddelbart efter hver fødsel, kan et rottepar under meget gunstige forhold blive til over 800 på bare et enkelt år.
Rotten er utrolig mistænksom over for ukendte lugte og smage. Den smager forsigtigt, og hvis oplevelsen er dårligt, vil den aldrig igen sætte tænderne i noget, der ligner. Derfor kræver udryddelse af dem, at gift også smager godt og er lang tid om at virke.
Bekæmpelsen stiger
Danskere med ejendomsværdi kan ifølge fagbladet Kommunen se frem til endnu et år med gebyrstigninger i 2018.
Over fem år har landets kommunalbestyrelser gennemsnitligt valgt at skrue rottebekæmpelsesgebyret 80 procent op fra 2014 til 2018, viser en aktindsigt i kommunernes gebyrer, som 84 kommuner har svaret på. Det skriver kommunen.dk.
Flere kommuner markerer sig med stigninger på over 300 procent – én kommune med 693 procent. Kun fire kommuner har valgt gebyrfinansieringen helt fra.
Hos Parcelhusejerne Landsforening er der ikke ligefrem jubelstemning over de stigende gebyrer.
– Rotter er et samfundsproblem, og det er helt skørt, at det skal finansieres via et gebyr, som kommunen selv fastsætter og opkræver, mener landsformanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær.
Årsagerne til gebyrstigningerne er ifølge kommunerne, at udgifterne til bekæmpelse er øget på grund af ændret lovgivning, der blandt andet har skærpet kravene til udlægning af rottegift, samt at antallet af rotteanmeldelser er eksploderet over hele landet.
Boligejerne kan se frem til at hive flere gebyrpenge op af lommerne fremover. Kommunerne vil formentlig blive forpligtet til at bekæmpe rotter udenfor åbningstid samt i weekender og på helligdage, fremgår det af et udkast til en ny handleplan fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Kilder: Naturhistorisk museum/Bolius/Ritzau