Grøn finanslov visner

Det blev præsenteret som den grønneste finanslov nogensinde. Men nu står flere projekter i stampe.

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Politiken

Selv om Danmark har travlt, hvis de nye ambitiøse klimamål skal nås, kniber det med at udmønte de grønne initiativer, som blev besluttet med finanslovsaftalen i december.

Det skriver Politiken mandag.

Hverken planerne om en ny grøn fremtidsfond, en skovfond, mere urørt skov eller flere penge til at fjerne klimaskadelig landbrugsjord fra produktionen er blevet sat i værk.

– Det går alt, alt for langsomt, siger gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen (R), der oplever, at regeringen har det med at »trænere processerne«.

I flere tilfælde var det ellers aftalen, at det skulle gå hurtigt.

I forbindelse med tiltaget om at udtage klimaskadelig landbrugsjord fra produktion står for eksempel, at parterne »mødes med henblik på primo 2020 at igangsætte udmøntningen hurtigst muligt«. Men det er altså endnu ikke sket.

– Det er gået for sløvt med at få omsat de grønne ambitioner, siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Rigtig travlt

I forvejen har støttepartierne gang på gang efterlyst mere handling fra regeringen. Ikke mindst har de kritiseret regeringen for, at den ikke har sat gang i de helt afgørende forhandlinger om en klimahandlingsplan. Også i det lys er støttepartierne forundrede over, at regeringen ikke har udmøntet flere af de initiativer, som man allerede er blevet enige om.

– Vi har rigtig, rigtig travlt. Jeg er meget frustreret og bekymret over, at vi ikke har fået gennemført mange af de gode initiativer fra finansloven, siger Enhedslistens klimaordfører Mai Villadsen.

Coronakrisen har haft betydning

Regeringen fastholder, at den arbejder så hurtigt som muligt. Hertil kommer, at coronakrisen har forsinket arbejdet, lyder det fra de ansvarlige ministre.

– Klimaet, miljøet og naturen er lige så vigtigt nu, som før coronakrisen, men den nuværende krise har selvfølgelig haft betydning for arbejdet, lyder det i et skriftligt svar fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Powered by Labrador CMS