Grøn el er den billigste
Ny rapport viser, at den mest miljørigtige elektricitet også er den billigste. El fra vindmøller er tre gange billigere end el fra kul.
Når vinden suser udenfor, og vindmøllerne drejer lystigt, så summer strømmen rundt i et danske el-net. Men når vinden lægger sig, er det de mange kraftværker, der tager over.
En ny rapport fra Rockwool Fonden har kortlagt omkostningerne ved den danske el-produktion, og konklusionen er klar: Den mest miljøvenlige metode, vindmøllerne, er også den billigste.
– For de fleste er det nok en overraskelse, at vind er billigere til at producere el end kul, olie eller gas. Men det er fordi, vi i Danmark har et stort termisk system, som vi ikke bruger i stor udstrækning, og det driver megawatt-prisen op, fortæller Anders Sørensen, der er den ledende forsker bag rapporten, til Newspaq.
For mens en megawatt-time koster 270 kroner, hvis den er lavet på vind, koster den samme mængde hele 870 kroner, hvis det termiske system, hvor man genererer el ved at brænde kul, olie eller gas, skal tage over.
Og spørger man professoren fra Copenhagen Business School, Anders Sørensen, går prisen på el fra vindmøller kun en vej.
– Prisen for el fra vind vil blive ved med at falde i takt med, at teknologien bliver bedre, og vi bliver endnu bedre til at placere møllerne mere effektivt, siger han.
Den billige megawatt-pris kommer dog ikke til at betyde, at det er en billigere elregning, der fremover kommer ind af brevsprækken. Som det er nu, udgør støtte til vedvarende energi en stor del af elregningen. Og den støtte er livsvigtig for vindmøllerne.
– Hvis det bliver billigere og billigere at producere el ved brug af vind, i takt med at teknologien bliver moden, så kan man forvente, at den enkelte forbruger ikke skal betale så meget i støtte til vedvarende energi. Så i fremtiden kan man måske forvente at se en billigere elregning, fortæller Anders Sørensen.
Grunden til at el fra det termiske system er så dyr er, at vi i Danmark har et ønske om at være selvforsynende indenfor el. Derfor er der en massivt overkapacitet, der tager over, når vinden ikke blæser, og man brænder kul, olie og gas.
Det hele bunder ifølge Anders Sørensen i et ønske om at skåne miljøet, og det baner de ikoniske danske vindmøller vejen for.
– Igennem i seneste år har vi set, at vindmølleteknologien er blevet modnet, og det resulterer i en billigere megawatt-pris. Samtidig bruger vi ikke det termisk system, så det er økonomisk optimalt, fordi vi i Danmark har lagt vægt på at begrænse CO2-udslippet, siger han.
Det termiske system står dog ikke stille hen, hvis vindmøller drejer. De danske kraftværker sælger strøm til andre lande efter behov for at holde megawatt-prisen så lav som mulig.
Newspaq