Grimhøjmoskéen: SF skoser mens politiet roser
SF understreger, at man skal være varsom overfor de rabiate budskaber fra Grimhøjmoskéen, selv om moskéen samarbejder med politiet.
Det er fint med et tættere samarbejde med Grimhøjmoskéen i Aarhus, bare man ikke glemmer de ofte rabiate udtalelser og holdninger, som formanden af moskéen, Oussama El Saadi, kommer med.
Sådan siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF), efter Østjyllands Politi i fredagens udgave af Berlingske roser moskéen for sin indsats mod radikaliseringen af unge.
»Jeg synes, det er rigtig fint, hvis et tættere samarbejde har været med til at stoppe udrejsende til Syrien. Det kan vi kun være interesserede i, og det kan godt være, politiet ser grund til at rose for indsatsen,« siger Karina Lorentzen og fortsætter:
»Men der har været et ekstremt miljø omkring moskéen, for rigtig mange af de unge, som tog til Syrien, kom derfra. Nu har man så fået bremset udrejserne, hvilket er fornuftigt, men det rokker altså ikke ved, at man har en formand for moskéen, som kommer med nogle utrolig ekstreme udtalelser, som man også er nødt til at tage afstand fra,« siger hun.
Moskéens formand har åbent erklæret sin støtte til Islamisk Stat (IS), kaldt unge, der har valgt martyrdøden, »helte«, og moskeen har ikke entydigt taget afstand fra det nylige terrorangreb i Paris.
»Det er meget problematiske budskaber, fordi Oussama El Saadi er betydningsfuld i moskéen og bliver læst, hørt og set af de unge i miljøet, hvilket kan skabe ekstra interesse for IS,« siger Karina Lorentzen.
Østjyllands Politi giver, trods den hårde tone fra politikerne, moskeen en del af æren for, at det er lykkedes at minimere antallet af især unge mænd, der vælger at slutte sig til oprørsgrupper i Syrien.
Politiet har tidligere opgjort, at 22 ud af 31 unge østjyder, der siden 2010 er udrejst for at deltage i den væbnede konflikt i Syrien og Irak, er kommet i moskéen. Men i 2014 er kun en enkelt ung rejst fra Aarhus-området, og den person havde ikke sin gang i moskeen, vurderer politiet, der sender en stor del af æren videre til moskéens formand.
Karina Lorentzen ser ikke noget galt i, at politiet samarbejder med Grimhøjmoskéen, men hun fastholder, at man bør holde skarpt øje med den.
»Hvis politiet kan have et frugtbart samarbejde om at bremse udrejser til Syrien, skal de have det. Men omvendt er man som politiker nødt til at reagere på rabiate udmeldinger, som formanden for moskéen kommer med. Det skal der effektivt tages afstand til i vores samfund, og jeg er sikker på, at politiet stadig kan se, der skal holdes øje med moskéen,« siger Karina Lorentzen.