Grænse-bajere er blevet umoderne
Der er sket et milliarddyk i handel på den tyske side af grænsen, viser en opgørelse fra Skatteministeriet.
Danskerne går knap så meget på jagt efter billige øl og sodavand på den anden side af grænsen, som de gjorde for blot nogle år siden.
I 2015 udgjorde grænsehandlen for første gang under én procent af det samlede privatforbrug. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.
Den traditionelle grænsehandel er på gevaldig retur. Den toppede i 2005, men handlen er siden faldet med næsten 50 procent til nu 8,7 milliarder kroner, viser en ny rapport fra Skatteministeriet.
Rapporten, der præsenteres for Folketinget onsdag, viser, at grænsehandlen alene de seneste to år er faldet med tre milliarder kroner.
Udviklingen tog fart efter vedtagelsen af den såkaldte Vækstplan i 2013, der blandt andet betød, at en række afgifter på øl og sodavand blev sænket.
Tendensen glæder skatteminister Karsten Lauritzen (V).
– Jo mere handel vi kan holde herhjemme, desto flere arbejdspladser kan vi opretholde, siger han til Finans.
Også Dansk Industri (DI) klapper i hænderne over rapportens tal.
– Det er rigtig positivt, at grænsehandlen er faldet. Det viser, at det virker at sænke afgifterne på de mest grænsehandelsdrivende varer, skriver branchedirektør Ole Linnet Juul fra DI Fødevarer i en kommentar til Ritzau.
Det er primært handlen med alkohol, sodavand og cigaretter, der falder. Grænsehandlen med vin ligger relativt konstant, mens chokoladevarer i stigende grad ryger på disken på den anden side af grænsen.
Ole Linnet Juul mener derfor, at Folketinget bør gribe ind og sætte en stopper for afgiftsstigningen på slik og chokolade, hvis politikerne vil “få bugt med grænsehandlen”.
/ritzau/