Gør haven klar til foråret – nu

Få styr på redskaberne, grib ukrudtet i opløbet, og tænk over dine havedrømme allerede nu.

Offentliggjort Sidst opdateret

Foråret starter helt officielt med marts’ komme om få dage, men fuglene er begyndt at synge, og mange haveejere sidder på kanten af stolen for at komme ud og få fingrene i jorden. Men selv om vinteren stadig så småt har greb i Danmark, er det ikke for tidligt at forberede sig til forårssæsonen, mener eksperter.

Som det første kan du tænke over, hvad du overhovedet har af planer for haven i år, råder Jesper Carl Corfitzen, der er gartner, kandidat i landskabsarkitektur og haveekspert hos Bolius.

– Sæt dig ned med nogle have- eller designbøger. For det er nu, du har tid til at tænke over dine drømme og tilrettelser, siger han.

Du kan også tænke over, hvordan du klimasikrer haven, og hvad der mislykkedes under den knastørre sommer sidste år.

Træ-stige

Det kan også være, du har lyst til at plante nogle træer. Her kan du bruge en stige til at planlægge placeringen.

– Hvis du vil have en pejling på, hvordan træet vil se ud i haverummet, så tag en stor vinkelstige, som du kan flytte rundt. Så får du en idé om, hvordan træet fylder og vil kaste skygge i løbet af dagen, siger Jesper Carl Corfitzen.

Du kan også bruge årstiden til at få beskåret nogle buske og træer, foreslår Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.

– Det er nemt, fordi man kan se, hvad man laver, nu hvor der ikke er blade på hverken buske eller træer, siger hun.

Det er dog ikke alle planter, som bryder sig om at blive beskåret på denne årstid. Roser, hortensia, blommetræ, kirsebærtræ og sommerfuglebusk skal du eksempelvis vente med, forklarer Louise Møller.

Giv drivhuset en tur

Du kan også give drivhuset en forårsrengøring, foreslår hun videre.

– Der kan godt sidde en masse alger på ruderne efter sådan en vinter. Og det er en rigtig god idé at få dem fjernet, så der kan komme en masse lys ind. Der kan også sidde nogle svampesporer og insektæg fra sidste år, siger hun.

Det kan klares bare med sæbe, vand og en børste, forklarer Louise Møller. Du kan også overveje at hænge en fuglekasse op. For det varer ikke længe, før fuglene begynder at lægge æg.

– Dels er det hyggeligt at have fugle i haven, men de er også nogle rigtig gode hjælpere. For fuglene spiser mange af de insekter, som er skadedyr i vores haver, siger Louise Møller.

Kig på ukrudtet

Begge eksperter råder til, at du kaster et skarpt blik på havens, terrassens og flisernes ukrudt, for noget vokser også om vinteren. Og det er lettere at fange i opløbet, end når foråret rigtig tager fat.

– Så er du godt med på den front, inden du når til den egentlige sæson, siger Jesper Carl Corfitzen.

Powered by Labrador CMS