Gør din sidste rejse bæredygtig
Med kister lavet af pil eller sukkerrør er det muligt at gøre din begravelse bæredygtig.
Klima og miljø er omdiskuterede emner i disse dage. De er blevet spået som værende topemner, der vil blive diskuteret op til folketingsvalget i år.
Det er blevet populært at leve med omtanke på miljøet ved for eksempel at spise plantebaseret eller mindske sit indtag af kød. Men det er faktisk også muligt at dø med omtanke på miljøet.
Med en kiste lavet af pil eller sukkerrør fra Kurvekisten.dk kan du have fokus på miljøet, når du skal på din sidste rejse.
Stigende interesse
Katri Søgaard, der ejer Kurvekisten.dk og er indehaver af agenturet af kister fra The Somerset Willow Company, oplever en stigende interesse for de bæredygtige kister.
– I virkeligheden bare indefor det sidste år eller halvandet har jeg oplevet en stigning. Det er stadigvæk en niche på landsplan. Vi skriver mange sidste viljer, fordi vi har kurvekisterne. Det er ikke et direkte salg endnu, men vi ved, de kommer, siger Katri Søgaard til Newsbreak.dk og fortsætter:
– Det er ikke hver dag, vi får opkald, men det er da hver uge.
Katri Søgaard skyder på, at hun det seneste år har solgt 70 kurvekister, mens hun har solgt et par hundrede traditionelle kister på et år.
Bæredygtige materialer
Kurvekisterne er produceret i Somerset i England af et familieejet firma, der igennem mere end 70 år har lavet møbler, picnickurve og kurve til luftballoner.
I produktionen af kisterne bliver der brugt så få maskiner som muligt, mens materialerne brugt i kisten er så bæredygtige som overhovedet muligt.
Pil og sukkerrør høster firmaet fra deres marker omkring deres fabrik. En pil kan høstes hvert år i cirka 50 år, og så er pil også med til at rense jorden. Materialerne der ellers er brugt i kisten tæller bambus, snor og et plastiklignende stof lavet af majsstivelse.
Transport trækker ned
Katri Søgaard kommer dog lidt til kort, når hun kigger på transporten af kisterne. Hun er klar over, at det er ikke er den mest bæredygtige løsning, da hun får dem transporteret fra England i mindre partier.
Til sammenligning bliver det meste af det træ, der laves traditionelle kister af, heller ikke dyrket og høstet i Danmark – og må altså også fragtes.
Derudover har hun med samtykke fra pårørende trukket data ud på 40 afbrændinger af kurvekisterne, som viser, at der er nedsat brændetid, hvilket sparer på gas, og der ikke er forhøjet CO2-udslip ved afbrænding end andre kister.
Men da det i Danmark kun er et krematorium, der vil brænde kurvekisten, skal der indregnes transport, som også er en belastning for bæredygtigheden.
Forskellige kunder
Katri Søgaard har svært ved at beskrive en typisk kunde af kurvekisten, men forklarer, at der for det meste er samme hensigt bag købet for kunderne.
– Dem, der vælger kurvekisten, troede jeg i starten, kun var de glade hippier, men det er det faktisk slet ikke. Dem, der vælger kurvekisten, gør det, fordi begravelsen skal huskes som noget specielt. Det skal være anderledes, fordi mor eller far har været anderledes hele vejen igennem. Og det skal kisten afspejle, siger hun.
Katri Søgaard oplever i hendes firma, at der er en smule overvægt af kvindelige kunder, og at Østjylland er velrepræsenteret. Men ellers spænder deres kundekartotek vidt.