Gør arbejdet sjovt: Smør honning i kalenderen

Uanset om du drømmer om små eller store ændringer, så er begyndelsen af året et godt tidspunkt for forandring.

Offentliggjort Sidst opdateret

Har julen været præget af trængsel og alarm og den ene familieforpligtelse efter den anden?

Så kan ferien have føltes så fyldt, at batterierne stadig er i bund, når du vender tilbage på job.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men et nyt år rummer også nye muligheder, som kan udnyttes.

Kast dig over nye ting

Alligevel er kalenderen visket ren. Og det kan man udnytte til en frisk start, siger erhvervspsykolog Majken Matzau.

– 2020 er ikke kun et nyt år. Det er også et nyt årti. Så det er nu, vi er gearet til at kaste os over alt fra nye projekter til ændrede arbejdsgange, der kan gøre gavn fremover, siger Majken Matzau.

Motiverende punkter i kalenderen

Ofte betyder et nyt kalenderår også et nyt budgetår på arbejdspladsen.

Så det er nu, du kan gå til chefen for at få realiseret nogle af de drømme og ambitioner, du har i arbejdslivet, lyder det fra organisationspsykolog Marika Tingleff.

– Investerer man i sig selv – for eksempel gennem nye arbejdsopgaver og ansvarsområder, efteruddannelse, kursus eller coaching – så forbliver jobbet inspirerende og bæredygtigt, siger hun.

– Alene det, at det bliver planlagt og kommer i kalenderen, kan virke motiverende. Fordel honningdepoterne løbende, så du hele tiden har noget at se frem til, tilføjer Marika Tingleff.

Og netop en kalender er essentiel. Her kan du bladre frem og sætte store krydser ud for de ting, du ser frem til på arbejdet.

Husk at prioritere fritid

Men det er også lige så vigtigt at plotte fritidsinteresser og glædelige begivenheder ind som en middag eller biograftur.

– Vi udvikler vores emotionelle intelligens i fritiden, hvor vi er i et magtfrit rum. Alle mødes ligeværdigt. Og det skaber både bedre ledere, medarbejdere og kolleger på arbejdspladsen, siger Marika Tingleff.

– Det er endnu en grund til, at vi skal værne om vores fritid. De ting, vi skærer væk for at nå alle arbejdsopgaverne, er faktisk det, der giver motivation og balance i arbejdslivet, pointerer hun.

Tapper dig for energi

Selv om et nyt år betyder, at man ser fremad, skal man også justere på baggrund af de refleksioner, man har gjort sig i det forgangne år, råder Majken Matzau.

– Man siger som bekendt, at forandring fryder. Og det gør det virkelig. For det giver en opløftende energi, selv om det tager tid at ændre på gamle vaner, siger hun, men bemærker:

– Hvis man har et job, hvor man skal motiveres og mangler overskud til at løse opgaverne, så keder man sig formentligt.

Ifølge Marika Tingleff er det, der tapper os for energi, ofte ting, vi har dårlig samvittighed over.

– Bare det at begynde året med at komme til bunds i indbakken, besvare mails med det samme og tage hånd om de udfordrende opgaver frem for at skubbe dem væk kan gøre en forskel, siger hun.

Powered by Labrador CMS