Gode råd: Sådan forebygger du kronisk sygdom
Fysisk aktivitet er godt for både sunde og slidgigtramte led. Derfor er det bare om at komme i træningstøjet - især hvis du er i risikogruppen.
Ondt i knæet, krumme fingre eller smerter i hoften.
300.000 danskere lider af slidgigt – også kaldet artrose – og flere er i risikogruppen for at udvikle sygdommen.
Men netop derfor skal man få brugt kroppen aktivt.
Motion virker nemlig forebyggende på mange typer slidgigt, fortæller Søren Thorgaard Skou, der er ph.d. og lektor i muskuloskeletal funktion ved Syddansk Universitet og Næstved Sygehus.
– Det er rigtigt vigtigt at holde sig i gang. Faktisk kan man forebygge halvdelen af knæskader med træning. Og vi ved, at halvdelen af dem, der får en knæskade, udvikler slidgigt, siger han.
Virker på hele kroppen
Motion virker også forebyggende på slidgigt andre steder i kroppen, forklarer Søren Thorgaard Skou. Knæskaderne er bare dem, man har forsket mest i.
– Og international forskning viser, at fysisk aktivitet ikke kun betyder noget i forhold til artrose. Hvis man er inaktiv, er det risikofaktor for 35 forskellige kroniske sygdomme, siger han.
Rådet om træning gælder også, hvis du allerede har fået slidgigt, siger Martin Uhd, der er sportsfysioterapeut med speciale i slidgigt hos motionister og superligaspillere.
– Man har fundet ud af, at man skal træne så meget som muligt, men under hensyntagen til sit problem, siger han.
Træn i vand
Tænk gerne i både at træne styrke og kredsløb – og eventuelt i vand, hvor belastningen af leddet er mindre.
– Tommelfingerreglen er, at man skal lave alt muligt andet end det, der belaster lige netop det slidte led, siger han.
Træningen er især vigtig, hvis du er i risikogruppen for at udvikle slidgigt: hvis du har haft ledskader før, hvis I har slidgigt i familien, eller hvis du er meget overvægtig.
Hvis du derimod ikke motionerer, kan du ende i en negativ spiral, forklarer Søren Thorgaard Skou.
– I kraft af at man ikke bevæger sig, er man også i risiko for diabetes, hjerte-kar-sygdomme og forskellige typer for kræft. Og når man først får artrose, så bevæger nogle sig mindre, fordi det gør ondt, siger han.
Lidt er bedre end ingenting
En anden hyppig faldgrube er, at folk overtænker motionsprojektet, forklarer Søren Thorgaard Skou.
For du skal hverken opgive, hvis du ikke kan leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters motion, eller fordi du tidligere har løbet 30 kilometer om ugen, men i dag kun kan gå to kilometer.
– Hellere lave lidt end ingenting, siger Søren Thorgaard Skou og fortsætter:
– I bund og grund er træning og fysisk aktivitet essentielt både for det sunde og det artroseramte led.