Gin, vodka og snaps: Brug dine spiritusrester i maden

De fleste kender til at flambere desserter i cognac eller whisky, men faktisk kan du også snildt inkorporere andre former for spiritus i din madlavning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Er dit barskab også fyldt med gamle spiritussjatter, som du aldrig får drukket? Så tag dem med ud i køkkenet, næste gang du skal lave aftensmad.

For så længe du kan lide at drikke en bestemt slags spiritus, kan du også lide den i madlavningen, forsikrer Kirsten Høgh Fogt, der er viceforstander på Suhrs Højskole.

– Medmindre du hælder en hel flaske spiritus i, skal der jo meget til, før det smager igennem, siger hun.

Skift vinen ud med sprut

Kirsten Høgh Fogt anbefaler at bruge de mere rene former for spiritus i madlavningen. Det vil sige rom, whisky, cognac, vodka og gin frem for Jägermeister eller en krydret snaps. Men derudover kan du sagtens hælde spiritus i din madlavning, der hvor du normalt ville bruge rød- eller hvidvin.

– Ved en sammenkogt ret, der trænger til et smagspift, så sker der intet ved at hælde en slat spiritus i. Det gør det kun mere lækkert, siger Kirsten Høgh Fogt fra Suhrs Højskole.

Så længe du ikke hælder for meget spiritus i ad gangen, for det er svært at fjerne smagen, hvis du først har hældt for meget gin i en ret.

Står det til kokken Claus Holm, bør man skrive sig bag øret, at lys spiritus går godt til lyst kød, mens mørk spiritus går godt til mørkt kød.

– Smag dig frem, når du står i køkkenet. Du kan eventuelt spørge din slagter, hvad han anbefaler, men ellers så brug din sunde fornuft, siger Claus Holm og tilføjer:

– Husk smagen af alkoholen, og overvej, om du vil bruge den smag i din ret.

Lav din mad om til en drink

Du kan med fordel også overveje hvilke nuancer og smage, der allerede er i din spiritus og så fremhæve disse. For eksempel smager gin af enebær, som du kan tilføje i retten sammen med din gin. Ellers kan du bruge smagen fra gin og tonic i din ret:

– Du høvler en lime ned i gin, tilføjer limesaft, honning og mynte og hælder det hen over en saltet torsk. Så får du en ginmarineret torsk, du kan servere iskold, forslår kokken Claus Holm.

Både torsk og laks er rigtig gode at servere ferske. Her anbefaler Claus Holm, at du laver en gravad laks med brun farin, honning, lidt syre og enten lidt whisky, lys eller mørk rom.

Er du mere til de varme retter, kan du også skære en svinemørbrad i mindre stykker, svitse den på panden med cashewnødder og kokos, hælde en mørk cognac på, flambere den og slukke den med lidt æblemost.

Hvis du synes, det er lidt svært at finde ud af, hvor du skal starte med spiritus i madlavningen, kan du overveje, hvad du normalt vil drikke alkoholen med.

– Vodka og appelsin passer godt sammen, så her kan du for eksempel tage et kyllingebryst og brune det af med lidt olie og løg. Så kan du tilsætte vodka og lidt appelsinsaft, forklarer Claus Holm.

Kilde: SuhrsMad.dk

 

Powered by Labrador CMS