Giftlinjen advarer: Unge er i livsfare
Giftlinjen har fået flere henvendelser fra unge, der er blevet forgiftet af lattergas.
Er lattergas farligt? Hvis man spørger lægerne, må svaret være ja.
Lattergas er ikke kun noget, man får hos tandlægen eller på fødestuen.
Lattergas hitter også blandt de unge i Danmark. Det bekræfter Giftlinjen på Bispebjerg Hospital. Her oplever man nemlig en markant stigning i opkald fra unge mennesker, der er blevet forgiftet af lattergas.
TV 2 Lorry skriver, at man hos Giftlinjen i sommeren 2018 har modtaget 31 henvendelser. Fra unge, der er blevet forgiftet.
I hele 2017 var der 18.
Lattergaspatronerne kan nemt købes i blandt andet kiosker. Lattergassen inhaleres – for eksempel igennem en ballon.
– Vi har oplevet en markant stigning i forgiftninger af lattergas. Så set ud fra Giftlinjens perspektiv er det særdeles uhensigtsmæssigt, at gassen er så udbredt, og det skyldes jo den lette tilgængelighed til rusmidlet, siger overlæge Søren Bøgevig fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital til TV 2 Lorry.
Er lattergas farligt?
Lattergassen giver en kortvarig rus på omkring 30 sekunder og kan medføre akut iltmangel – der i sidste ende kan betyder døden.
Søren Bøgevig fortæller til TV-stationen, at unge er blevet indlagt med kroniske nerveskader, der har medført balanceproblemer, lammelse og føleforstyrrelser.
Der er ingen nedre aldersgrænse for, hvem der må sælges lattergaspatroner til.
I 2015 kunne Newsbreak.dk fortælle, at lattergas også sælges på barer i Danmark.
I 2016 blev to unge mænd anholdt på Roskilde Festival. De var i besiddelse af i alt 600 ampuller med lattergas.
Den store beholdning af lattergas gav politiet anledning til at tro, at gassen skulle sælges videre. Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.
– Ampullerne er i sig selv ikke ulovlige. Men på grund af den store mængde tror vi, at de ville videresælge dem. Og det er forbudt, sagde Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, dengang