Giftigt kød: -Spis det ikke
Nu melder Fødevarestyrelsen ud
Kød fra en mark ved Odense indeholder så høj en mængde af det giftige stof PFOS, at det ikke er egnet som fødevare.
Det oplyser Fødevarestyrslen i en kontrol.
PFOS er et fluorstof, der kan påvirke leveren, immunsystemet og kan være kræftfremkaldende.
For høje værdier
I foråret sidste år kom det frem, at det giftige stof havde spredt sig fra en brandskole til en mark i Korsør, hvor køer græssede.
118 borgere fik derefter målt forhøjede værdier af PFOS i blodet.
PFOS-indholdet i oksekødet fra Odense er dog omkring 100 gange mindre end i sagen fra Korsør, skriver Ingeniøren.
Smidt det ud
Medlemmerne af kogræsserforeningen vil have svar på, om de har PFOS i blodet.
- Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet, siger Ulf Løbner-Olesen, bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug, til Ingeniøren.
- Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er.
Flere mistænkte
Efter sagen fra Korsør kom frem, har der været stor fokus på giftstoffets potentielle skader i Danmark.
I november udpegede landets kommuner 25 risikoområder, hvor der kan være en mulig sundhedsrisiko i forbindelse med tidligere brandøvelsespladser.
Stoffer fra PFAS-gruppen, som PFOS er en del af, har nemlig været anvendt i blandt andet brandskum. Det blev forbudt i 2006, men restlagre kunne bruges frem til 2011.
I Odense ved man ikke med sikkerhed, hvor PFOS-forureningen stammer fra. Ifølge grundejeren Vandcenter Syd kan der være tre kilder, skriver Ingeniøren.
Et bud er en æbleplantage fra 1980'erne, der sprøjtede med pesticider. Fra 1990'erne kan kilden være spildevandsslam, der blev opbevaret direkte på jorden. Og ellers er en mulighed, at forureningskilden er sand og grus fra slamsugere og renseanlæg.