GGGI efterforskes nu for korruption
Den omdiskuterede grønne organisation GGGI bliver omdrejningspunkt for en korruptionsundersøgelse i Sydkorea.
Sydkoreas Kommission for Anti-korruption og Civile Rettigheder (ACRC) gør nu det, som det danske udenrigsministerium gang på gang har afvist, at der skulle være nogen grund til: Gennemfører en efterforskning af klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) for “bestikkelse, korruption eller andre kriminelle forseelser.”
Det oplyser den koreanske tv-station MBC, og en kilde tæt på efterforskningen bekræfter sagen over for Information.
Information skriver, at de ansvarlige ifølge MBC – afhængig af efterforskningens resultat – risikerer at blive sigtet af den sydkoreanske rigsadvokat.
ACRC’s undersøgelse kommer i kølvandet på det seneste års lange række af kritiske historier om klimaorganisationen.
Information har blandt andet afdækket, hvordan en række millionkontrakter i strid med GGGI’s egne regler blev givet til konsulentfirmaet McKinsey uden en udbudsrunde. Det skete, mens en McKinsey-medarbejder udstationeret i GGGI spillede det, eksperter har betegnet som en dobbeltrolle.
I en anden sag fik GGGI’s daværende næstformand en millionbevilling til sit forskningsinstitut på London School of Economics – igen uden en udbudsrunde.
Klimaorganisationen har afvist alle mistanker om fusk.
GGGI kom i den danske offentlighedens søgelys i oktober 2013, hvor Ekstra Bladet afslørede, at Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som har været formand for GGGI siden 2012, har været på 15 rejser, der tilsammen løber op i over en million kroner. Pengene er gået til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.
Udenrigsministeriets håndtering af sagen fik sidste år den daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at trække sig som minister. Det skete, da han fandt ud af, at han havde givet Folketinget forkerte oplysninger.
Christian Friis Bach fortalte sine folketingskolleger, at han ikke kendte noget til godkendelsen af den grønne organisations rejseregler.
Først senere fandt embedsmændene ud af, at Friis Bach rent faktisk selv havde været med til at godkende underpunktet om rejsereglerne på et bestyrelsesmøde, men da de fandt ud af det, undlod de i første omgang at underrette ministeren og departementschefen om miseren.
Tre embedsmænd har fået advarsler for at fejlorientere Christian Friis Bach.
/ritzau/