Genudsendelse på genudsendelse: Så meget er genbrug hos DR
82 procent af DR's programflade er genudsendelser
DR bruger i stigende grad genudsendelser til at fylde programfladen. 82 procent af programmerne på DR’s seks kanaler var således genudsendelser i 2016 mod 78 procent i 2014.
Det kan Ekstra Bladet afsløre mandag på baggrund en aktindsigt i opgørelser, der normalt ikke er offentligt tilgængelige, fordi DR ikke er forpligtet til at fremlægge dem.
Aktindsigten viser også, at antallet af genudsendelser på hovedkanalen DR1 er steget fra 69 procent i
2014 og til 75 procent sidste år.
Billedet bekræftes af en optælling, Ekstra Bladet foretog på alle DR1’s udsendelser i uge 33. Her blev der samlet sendt 10.052 minutters TV, og kun 1995 minutter af dem – svarende til 19,8 procent var nyheder eller såkaldte førstegangsudsendelser.
Har taget munden for fuld
Ifølge lektor Henrik Søndergaard fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet kan de mange genudsendelser være, fordi DR med seks tv-kanaler har taget munden for fuld.
– Det hænger formentlig sammen med, at man skal have ressourcerne til at hænge sammen på de mange kanaler. Det er en kritik, der har været de senere år. Nu har man seks kanaler, men man har ikke råd til at fylde dem op med det, man ville have, og det som befolkningen og politikere forestiller sig, at der skal være.
– Så man smører smørret tyndere ud, og det betyder, at genudsendelserne stiger, siger han.
DR får i 2017 3,6 milliarder kroner af staten og licensbetalerne til at finansiere virksomheden. Til gengæld har man en public service-forpligtigelse, der skal sikre, at befolkningen får et bredt udbud af programmer, som skal omfatte nyhedsformidling, oplysning, debat og undervisning.
Et forklaringsproblem
Og ifølge professor i ledelse Anders Drejer fra Aalborg Universitet står DR efterhånden med et stort forklaringsproblem.
– I mange år har DR ikke villet diskutere, hvad public service egentlig er. Nu er organisationen trængt op i en krog med de mange sager om høje lønninger til ledelsen, og set i det lys er spørgsmålet, om DR kan retfærdiggøre over for licensbetalere, at de får 3,6 milliarder kroner, når seerne blandt andet spises af med så mange genudsendelser, siger han.
Publiceringschef i DR, Peter Rosberg, der står for fordelingen af genudsendelser og førstegangsudsendelser i Statsradiofonien, synes ikke, at DR genudsender for meget.
– Vi sender genudsendelser for at give flere folk mulighed for at se de programmer, vi laver, og man vil møde flere genudsendelser, når man har flere kanaler, men at vi nu har seks kanaler har også gjort, at der er kommet langt flere nye udsendelser – på ti år har man som seer oplevet en stigning på 46 procent på nye danske sendetimer, siger han.
Ikke for mange kanaler
Peter Rosberg mener heller ikke, DR har for mange kanaler.
– Det synes jeg overordnet set ikke, for den kanalportefølje, der er nu, kvitterer seerne for. Jeg synes, at kanalerne står meget skarpt, og DR får meget ros for de seks kanaler.
Til sammenligning var 71 procent af programfladen på TV2’s seks kanaler genudsendelser i 2016. På hovedkanalen TV2 lå genudsendelsesprocenten på 52.