Gentofte slår New York med toplønninger
I Connecticut i USA, hvor mange med topindkomster fra New York slår sig ned, skal man tjene 4,43 millioner kroner årligt før skat for at være blandt den mest forgyldte ene procent af befolkningen.
Det gør denne amerikanske stat til det sted i USA, der har de højeste gennemsnitslønninger i den øvre del af indkomstskalaen.
Indkomsterne er højere end selv i solskinsstaten Californien, der huser Beverly Hills og er hjemsted for nogle af verdens største berømtheder.
Men herhjemme kan det eksklusive Gentofte i Nordsjælland fremvise endnu større topindkomster end både New York, Connecticut og Californien, skriver Berlingske.
Man skal således tjene 4,46 millioner kroner før skat om året for at være blandt den mest vellønnede ene procent af befolkningen i Gentofte. Det er lidt mere end i både New York og Connecticut, hvor mange direktører, finansfolk og kunstnere køber villa med pool og park, hvis de ikke ønsker at bo inde på selve Manhattan.
Det er tænketanken CEPOS, der har foretaget et udtræk af tal fra personregistre hos Danmarks Statistik for at finde ud af, hvilken indkomst der er nødvendig, hvis man skal op i top én procent i hver af de 98 danske kommuner.
Der er tale om bruttoindkomst og alene hos fuldt skattepligtige personer over 18 år. I hele Danmark skal man i snit tjene 1,32 millioner kroner for at være blandt den ene procent, som tjener mest. Mens Gentofte ligger i top, er Langeland i bund. Her er kravet til indkomst »kun« 814.000 kroner årligt.
»Der er kun 543 personer i Gentofte, som tjener over 4,5 millioner kroner om året, og som derfor er i top én procent i denne kommune. I Hørsholm og Rudersdal skal man have en indkomst på henholdsvis 3,7 og 3,5 millioner kroner for at være blandt de godt 400 personer, der er i top én procent,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS.
I storbyerne København og Aarhus skal indkomsten være på tæt ved 1,3 millioner kroner for at være i top én procent. På Lolland, Bornholm og Ærø kræver det en indkomst på typisk 800.000 til 900.000 kroner at være med i top én procent.
Det er markant mindre end i Gentofte, Rudersdal og Hørsholm og afspejler, at kun få personer med høje indkomster bosætter sig på øer eller i udkantsområder.
»Derimod koncentrerer vellønnede personer sig i hovedstadsområdet eller i Nordsjælland.
De mange rige i Gentofte betyder så også, at der her er en stor indkomstspredning, fordi der i kommunen også bor en del studerende og pensionister med lave indtægter. Derfor har Gentofte en ulighed som er større end i USA,« siger Mads Lundby Hansen.
Ses der på den største gennemsnitsindkomst blandt de 0,1 procent rigeste i USA, er det Wyoming i det nordvestlige USA, som topper. Her er adgangskravet for at være blandt de 0,1 procent rigeste, helt oppe på 162 millioner kroner, og gennemsnittet i denne gruppe er på astronomiske 2,4 milliarder kroner i årlig indkomst. Men snittet trækkes så også gevaldigt op af Christy Walton. Hun er verdens rigeste kvinde og en del af familien bag supermarkedsgiganten Wal-Mart.