Gå væk fra nonstick: Lær at bruge stålpanden

Nonstick-pander kan indeholde PFAS, der forurener miljøet. Du kan overveje at skifte til en pande i rustfrit stål, der bliver brugt i det professionelle køkken.

Offentliggjort Sidst opdateret

Skift til PFAS-fri pander for sundhed og miljø

Nonstick-pander indeholder ofte PFAS, som er skadelige kemikalier for både krop og miljø.

Eksperter anbefaler at vælge PFAS-fri pander, som rustfrit stål, for bedre madlavning og mindre forurening.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Nonstick-pander er populære og nemme at bruge i hjemmekøkkener.

Men mange af dem indeholder PFAS, som er en fællesbetegnelse for flere tusinde forskellige kemiske stoffer. De kaldes også "evighedskemikalier", fordi de er svært nedbrydelige og kan være skadelige for vores krop og miljøet.

Derfor bør du på sigt skille dig af med dem og i stedet vælge en pande, der er PFAS-fri.

Sådan lyder rådet fra Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk.

Vand- og fedtafvisende 

- Der er ofte PFAS i nonstick-belægning, fordi disse stoffer er vand- og fedtafvisende. Det mest kendte er nok PTFE, som er kendt under varemærket Teflon, siger hun og fortsætter:

- PTFE er godt bundet i belægningen, så du udsættes ikke for PFAS ved normal brug, hvis bare du ikke overopheder panden. Men produktionen af PFAS og pander med PFAS forurener miljøet, hvor det kan ende i vores mad og drikkevand.

Derfor anbefaler hun, at du går efter en PFAS-fri pande, når du skal købe en ny.

Og hvis du vælger en pande i rustfrit stål, er det også et skridt mod bedre madlavning.

Det fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, som er kok og kokkeunderviser på Hotel- og Restaurantskolen i København.

Det fortrukne valg 

- Der er andre mulighed uden PFAS, men en pande i rustfrit stål er det foretrukne valg i professionelle køkkener. Den er nem at rengøre, yderst holdbar og modstandsdygtig over for rust. En ren pande er afgørende for en kok, så bøffen ikke får smag fra fastbrændt mad på panden, siger han.

Det er nemt at stege et spejlæg på en nonstick-stegepande, men disse pander indeholder typisk PFAS, der er svært nedbrydelige og kan være skadelige for vores kroppe og miljøet. (Arkivfoto).

- Desuden fordeler en stålpande varmen godt, så du behøver ikke at skrue helt op for blusset. Start med mellem varme.

Hvis du har købt en ny pande i rustfrit stål, skal du først vaske den af, komme salt i panden og brænde den af.

Misfarvning er okay 

- Det er helt okay, hvis panden ryger og får misfarvninger. Denne proces hjælper med at fjerne olierester fra fabrikken, siger han.

- Derefter skal panden vaskes igen. Husk altid at lade panden køle lidt ned, før du vasker den, da den ellers kan blive skæv.

En stålpande skal bruge mere fedtstof end en nonstick-pande.

Du bør bruge en olie, som er smagsneutral og kan klare høje temperaturer.

- Rapsolie er det bedste 

- Jeg synes, at rapsolie er det bedste valg. Men man kan også bruge vindruekerneolie, siger Thomas Rønsch Toftdahl og uddyber:

- Hvis du plejer at bruge en spiseske olie i en nonstick-pande, skal stålpanden have i hvert fald to spiseskeer.

Han anbefaler, at du altid vasker stålpanden af i hånden, selv om der står, at den kan klare en tur i opvaskemaskinen.

- I opvaskemaskinen kan der komme en belægning af sæbe, salt og afspændingsmiddel, der brænder, når du bruger panden igen, siger han.

Powered by Labrador CMS