Gå ikke i bad: Kvinde smittet med livsfarlig sygdom
En kvinde i en boligforening i Aarhus er efter bad smittet med en potentielt dødelig sygdom.
En afdeling i en boligforeningen har lige nu store problemer: 200 lejere kan ikke gå i bad.
En kvinde er blevet smittet med den livsfarlige legionella. Den kaldes også legionærsyge.
Det skriver Ekstra Bladet.
(I galleriet over artiklen kan du se, hvad du kan tage af forholdsregler. Sygdommen kan potentielt ramme alle).
Det er afdeling 74 i Arbejdernes Andels Boligforenings, AAB, på Nørreport i midtbyen i Aarhus, hvor kvinden er blevet smittet med legionella. Det har fået boligforeningen til at sende en advarsel til afdelingens andre lejere.
– Det er noget værre lort, utrolig uheldigt og virkelig træls. Vi vil indtil videre anbefale, at folk undlader at tage brusebad og i stedet vasker sig ved håndvasken. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at undersøge alle lejemålene og desinficere hele rørsystemet, siger Morten Strunge, projektchef i AAB til Ekstra Bladet.
Han bekræfter endvidere over for avisen, at en kvinde er blevet indlagt med symptomer på sygdommen – noget, der er fastslået af eksperter.
Der er fundet legionella i rørene i kvindens lejlighed – ikke i afdelingens hovedrørsystem, skriver Ekstra Bladet.
Ifølge AABs hjemmeside består afdeling 74 af 98 lejligheder. Den er opført i 1987.
Der kan være mange årsager til legionella, den farlige bakterie, der kan trives i vandrør og udløse den ekstremt dødelige form for lungebetændelse legionærsygdom. Derfor står det heller ikke klart, hvorfor der er i den seneste årrække har være en markant stigning i antallet af danskere, der bliver ramt af. Det slår seniorforsker ved Statens Serum Institut (SSI) fast over for Newsbreak.dk.
Efter en støt stigning over en årrække har der i 2017 været en meget markant stigning i antallet af smittede med legionærsygdom. Allerede i november måned er der registreret 230 tilfælde af legionærsygdom, og dermed slår 2017 klart det hidtige rekordår i 2015, hvor 184 blev smittet.
– Det ser ud til, at der kommer en 40 procents stigning i hele Europa og i Danmark, siger Søren Uldum, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut med ansvar for legionella-overvågning.
Smitter ofte i badet
Legionærsygdom smitter oftest, når man i brusebad. Smitten kan sker ved, at man indånder forstøvet vand, der indeholder legionella-bakterier.
Søren Uldum har svært ved at give en præcis forklaring på både den markante legionærsygdoms-stigning i 2017 og den generelle stigning over den seneste årrække. Han har dog en række bud på, hvilke forklaringer, der kunne gøre sig gældende.
Bedre indberetning og diagnosticering
For det første mener Søren Uldum, at der er tidligere har været tilfælde, som ikke er blevet registreret, fordi de ikke er blevet indberettet til SSI, som står for at føre statistikken. Nu kan SSI gå ind at trække tallene ud af de elektroniske systemer, og derfor bliver alle patienter med legionærsygdom talt med i statistikken.
En anden forklaring kan også være, at hospitalerne er blevet bedre til at opdage det, når der er tale om legionærsygdom.
– Vi skal ind at se, om det kan skyldes, at vi bare undersøger flere. Det er der ikke noget, der tyder på, så jeg tror, at vi ser en regulær stigning i antallet af smittede, siger Søren Uldum.
Han fortæller, at der formentlig er rigtig mange mildere tilfælde af legionella, som man ikke kender til, fordi de smittede ikke kommer på hospitalet.
– I Tyskland regner de for eksempel med, at der er 20-30 tusind legionella-tilfælde om året, men man registrerer kun 300-400, siger han.
Trives i varmere klima
Klimaforandringer kan ifølge Søren Uldum også spille en rolle i stigningen af legionella-smittede.
– Legionella er en varmeelskende bakterie, så når klimaet bliver varmere, må man forvente flere legionella-bakterier, siger han.
Jo fugtigere klimaet er, jo bedre trives legionella-bakterien også.