G20-lande skal enes om vækst
Verdens største økonomier mødes i weekenden for at tale om vækst, men andre emner truer med at stjæle billedet.
Når lederne fra verdens 20 største økonomier, de såkaldte G20-lande, denne weekend mødes i den australske by Brisbane, skal de forsøge at blive enige om en aftale, der skal hjælpe hjulene på verdensøkonomien i gang igen.
Landene i G20 udgør tilsammen mere end 80 procent af verdens samlede økonomi, men alligevel spår analytikerne, at det bliver svært at få lavet en slagkraftig aftale, efter at vækstlokomotiverne Kina og Tyskland er gået en smule ned i gear på det seneste.
Præsidenterne fra henholdsvis USA, Kina og Rusland kommer alle til Brisbane, og derfor ventes geopolitiske emner som for eksempel indsatsen mod Islamisk Stat i Mellemøsten at komme til at stjæle en del af billedet.
Men Australien har dog på forhånd forsøgt at snævre dagsordenen ind til primært at handle om økonomiske spørgsmål.
Australiens premierminister, Tony Abbott, lover, at der vil komme konkrete resultater ud af mødet, men det tvivler flere økonomer på.
– Det er uklart, hvordan landene vil nå deres mål, når man tager den svage vækst i Tyskland og Kina i betragtning. Der er meget få konkrete idéer på dagsordenen, siger Mark Melatos fra School of Economics fra University of Sydney.
G20-landene har et mål om at øge den samlede vækst med to billioner dollar (11,9 billioner kroner) over de næste fem år. Det skal ske ved, at landene forpligter sig til at lave økonomiske reformer, der skaber millioner af nye job.
Men ifølge flere eksperter, som nyhedsbureauet AFP har talt med, er der grundlæggende for store konkurrerende interesser G20-landene imellem til, at de kan blive enige om en stor økonomisk vækstaftale på mødet i Brisbane.
Foruden økonomisk vækst står følgende emner allerede nu på dagsordenen: Investeringer i infrastruktur, frihandelsaftaler, skattepolitik, finansiel regulering, ebola samt klimaspørgsmål.
Derudover ventes handelssanktionerne mellem Rusland og EU også at blive diskuteret.
/ritzau/AFP