Fynske ambulancer et minut langsommere

En ung mand undveg med nød og næppe spøgelsesbilisten, der kort efter kørte frontalt sammen med en anden bilist på motorvejen. Foto: colourbox
Offentliggjort Sidst opdateret

I september i år måtte fynboer med akut behov for en ambulance vente i snit et minut længere end sidste år.

I september i år måtte fynboer med behov for akut hjælp vente i gennemsnit 8,4 minutter på en udrykningsambulance. Det er en stigning på 1,1 minut eller 15 procent sammenlignet med september 2014.

Det skriver Fyens Stiftstidende, som har fået aktindsigt i tal for responstiderne.

Og det betyder altså, at akut syge fynboer har ventet markant længere på hjælp i de seneste fire måneder i år sammenlignet med samme periode de to foregående år.

Den aktuelle responstid er ifølge Fyens Stiftstidende langt fra at overholde Region Syddanmarks servicemål om en gennemsnitlig responstid på maksimalt 7,9 minutter på Fyn.

Thyge Nielsen (V), formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, erkender, at regionen lige nu ikke holder, hvad den har lovet fynboerne.

Han forklarer, at stigningen primært skyldes, at antallet af ambulancekørsler er øget med omkring 10 procent inden for for de seneste 12 måneder.

– Men forklaringen er også, at vi i de seneste måneder har stået med en ambulanceoperatør under afvikling og en ny operatør under opstart, siger Thyge Nielsen til Fyens Stiftstidende.

Han henviser til, at det meget omtalte hollandske selskab Bios overtog ambulancedriften på Fyn efter Falck 1. september i år.

Normalt niveau inden længe

Han forventer, at responstiderne vil være nede på normalt niveau “inden længe”.

Fyens Stiftstidende har kontaktet de præhospitale afdelinger i Region Sjælland og Nordjylland for en vurdering af, om en stigning på over et minut er normalt forekommende.

Begge siger, at de ikke ønsker direkte at kommentere situationen i Region Syddanmark.

– Men hvis vi i løbet af et år oplevede en stigning på et minut, ville jeg blive meget bekymret, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Jan Erling Lindberg, vagtcentralchef i Region Nordjylland, siger også, at en stigning på et minut hos ham ville anses for “markant”.

– Hvis det var her, ville vi undersøge det med det samme, siger han.

Sundhedsdirektør i Region Syddanmark Per Busk kalder derimod stigningen for “små ændringer”, som patienterne ikke mærker.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS