Fugleinfluenzaen er løs: Fødevarestyrelsen strammer reglerne

Høns og andre fugle i fangenskab skal bag hegn og under tag fra midnat - natten til 15. november.

Fødevarestyrelsen strammer reglerne for, hvordan vi skal passe på vores dyr på grund af fugleinfluenza. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2016)
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er konstateret fugleinfluenza i Danmark. Det får Fødevarstyrelsen til at stramme reglerne for, hvordan vi danskere skal have vores dyr boende. Det bliver derfor lovpligtig at holde høns og andre fugle indendøre. Stramningen træder i kraft ved midnatstid, mellem 14. og 15. november. Kan dyrene ikke komme indenfor, skal de stå bag hegn med et fast tag over hovedet. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen er der fundet fugleinfluenza i flere vildfugle i Danmark. Det er for at undgå, at influenzaen spreder sig fra de vilde fugle til høns og lignende fjerkræ, at reglerne nu bliver strammet. Ænder, gæs og fjervildt, er undtaget af regelændringen, da de ikke kan holdes indendørs.

Skal redde vores eksport

De nye krav er sat i værk for at sikre, at Danmark fortsat kan eksportere fjerkræ til udlandet. Får den frygtede fugleinfluenza i Danmark først fat på høns og lignende, står Danmark til at miste en eksportindtægter i millionklassen. En lang række lande vil øjeblikkeligt standse deres import af blandt andet kød af dansk fjerkræ.

– Får vi højpatogen fugleinfluenza i Danmark, så lukker markederne øjeblikket, fortalte Stig Mellergaard til Newsbreak i august. Han er souschef i kontor for dyresikkerhed, og Newsbreak.dk har før talt med ham om netop Fugleinfluenza.

Der er tale om en sygdom, man ser på med stor alvor, og det er i det lys, at de nye krav skal ses.

– Uanet om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen, forklarer Stig Mellergaard i pressemeddelelsen.

Vi har et fælles ansvar

2016 har været et ret voldsomt år for Danmark, hvad fugleinfluenza angår. Da Newsbreak.dk i august skrev om, hvordan 1200 gråænder blev aflivet af frygt for fugleinfluenza, fortalte Stig Mellegaard, at man normtalt kun opdager influenzaen i Danmark hvert tredje år.

– Men i år har vi været lidt uheldige, sagde Stig Mellergaard.

De seneste udbrud af influenza har så fået Fødevarestyrelsen til at skærpe reglerne. Og det er vigtigt, at folk følger dem.

Fakta om fugleinfluenza H5N8

•Fugleinfluenza smitter normalt ikke til mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Læs mere om risikoen for smitte til mennesker på Statens Serum Instituts side Fugleinfluenza.

•Hvis du har rørt ved en død fugl, bør du for en sikkerheds skyld vaske hænderne grundigt med vand og sæbe.

•Den type fugleinfluenza, der nu er fundet er af den højpatogene type H5N8. Det vil sige, at den medfører høj dødelighed blandt de fugle, der bliver ramt.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

– Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan være med til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger, siger Stig Mellergaard til pressemeddelelsen.

 

Powered by Labrador CMS