Fugleinfluenza: Tusindvis af ænder aflives

Der er igen konstateret fugleinfluenza i Danmark.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fødevarestyrelsen oplyser i en pressemeddelelse, at der er fundet fugleinfluenza i en besætning med gråænder.

3000 skal nu aflives.

Der er konstateret lavpatogen fugleinfluenza i en besætning med knap 3. 000 gråænder ved Fuglebjerg ved Næstved.

Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra Statens Seruminstitut fredag eftermiddag. Hele besætningen vil blive aflivet og destrueret hen over weekenden.

Lavpatogen udgave

Der er tale om lavpatogen fugleinfluenza af typen H5. Lavpatogen betyder, at den er mild sammenlignet med højpatogene typer.

Ænder udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andet fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent.

Forebyggende aflivning

Aflivningen af dyrene skal forhindre, at sygdommen bliver højpatogen og rammer andre besætninger.

– Den lavpatogene af slagsen kan mutere og blive til den højpatogene, der har en dødelighed på over 90 procent, har Stig Mellergaard, souschef i kontoret for dyresundhed i Fødevarestyrelsen, tidligere sagt til Newsbreak.dk..

Højpatogen betyder, at den er meget mere smitsom. Det betyder også, at besætninger, der er smittet med en lavpatogen fugleinfluenza bliver slået ned.

Artiklen fortsætter under videoen

Udover aflivningen bliver der også oprettet en zone med særlige restriktioner på en kilometer rundt om besætningen. (Se også kort i galleriet over artiklen).

Der har betydning for både private og professionelle fjerkræejere i området. Reglerne siger blandt andet, at fjerkræ og andre fugle samt deres æg ikke må flyttes hverken inden for zonen eller ud og ind af zonen.

Ikke farlig for mennesker – og så alligevel

Fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker. Som udgangspunkt.

– Det kan give lidt øjebetændelse og der var en dyrlæge i Holland, der døde, har Stig Mellergaard tidligere fortalt.

– Men en blanding mellem menneskelig influenza og fugleinfluenza var det, der omkring første verdenskrig førte til “Den spanske syge”, siger kontorchefen.

Den kostede mere end 50 millioner mennesker livet, heraf 14.000 danskere.

Stig Mellergaard oplyser endvidere, at stort set alle menneskelige influenza-former stammer fra Asien – især Sydøstasien.

Fødevarestyrelsen har nogle helt konkrete råd til folk med fjekræhold.

Rådene er blandt andre:

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab skal fodres og vandes indendørs eller under fast tag eller fast overdækning. Der sikrer, at større vilde fugle ikke kommer i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til dit fjerkræ. Fodring med friskt grønt må gerne foregå under åben himmel.

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab må ikke få vand fra overfladevandreservoirer – herunder opsamlet regnvand.

•Udendørsbassiner, som dit fjerkræ eller dine fugle har adgang til, skal være afskærmet, så større vilde fugle ikke kan få adgang til bassinet.

Du kan læse meget mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Du kan læse om anbefalingerne for smittebeskyttelse.

Powered by Labrador CMS