Fugleinfluenza konstateret i Danmark

Der er konstateret fulgeinfluenza i Danmark.

Offentliggjort Sidst opdateret

DTU Veterinærinstituttet har konstateret fugleinfluenza i to rovfugle.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Allerede kort inde i januar har myndighederne konstateret årets første tilfælde af fugleinfluenza. Den højpatogene H5N6 er fundet i to rovfugle ved Kalby på Sydsjælland og Rørvig i Nordvestsjælland.

Det var årvågne borgere, der kort før jul fandt den døde havørn på Sydsjælland. Kort inde i det nye år blev en musvåge meldt ind på Fødevarestyrelsens app; ‘Fugleinfluenza Tip’.

Nu viser undersøgelser på DTU Veterinærinstituttet, at begge rovfugle er døde af den alvorlige fugleinfluenza-virus.

Ikke farlig for mennesker – men så alligevel

Fugleinfluenza er ikke farlig for mennesker. Som udgangspunkt.

– Det kan give lidt øjebetændelse og der var en dyrlæge i Holland, der døde, har souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard, tidligere fortalt til Newsbreak.dk.

– Men en blanding mellem menneskelig influenza og fugleinfluenza var det, der omkring første verdenskrig førte til “Den spanske syge”, sagde han videre.

Den kostede mere end 50 millioner mennesker livet, heraf 14.000 danskere.

Stig Mellergaard oplyste endvidere, at stort set alle menneskelige influenza-former stammer fra Asien – især Sydøstasien.

Ukendt smittekilde

Endnu er det for tidligt at sige præcis, hvor smitten kommer fra. Mest sandsynligt er det dog, at smitten har overlevet i miljøet siden de seneste fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark i september sidste år.

– Der er ikke tidligere rapporteret om smitte til mennesker med den type fugleinfluenza, vi ser i Europa. Men for både vildtfugle og tamfugle er sygdommen dødelig. Derfor opfordrer vi både hobbyavlere og professionelle fjerkræejere til at tage deres forholdsregler, understreger Stig Mellergaard i pressemeddelelsen.

Husk loven

Han anbefaler, at man skifter eller desinficerer fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård. Det er også en god ide at afskærme eller overdække hønsegården, så vilde fugle ikke kan lande blandt fjerkræet. Til overdækning kan bruges f.eks. en presenning, net eller tråd.

– Både hobbyavlere og professionelle skal endvidere huske, at det er lovpligtigt at fodre sit fjerkræ under tag, så smittede vildtfugle ikke kan få adgang til foderet, indskærper Stig Mellergaard.

Rammes en dansk fjerkræbesætning af fugleinfluenza, skal dyrene aflives og omverden lukker for dansk eksport af både æg og fjerkræ med det samme. Det vil få alvorlige økonomiske følger for fjerkræbranchen.

Fødevarestyrelsen har nogle helt konkrete råd til folk med fjekræhold.

Rådene er blandt andre:

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab skal fodres og vandes indendørs eller under fast tag eller fast overdækning. Der sikrer, at større vilde fugle ikke kommer i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til dit fjerkræ. Fodring med friskt grønt må gerne foregå under åben himmel.

•Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab må ikke få vand fra overfladevandreservoirer – herunder opsamlet regnvand.

•Udendørsbassiner, som dit fjerkræ eller dine fugle har adgang til, skal være afskærmet, så større vilde fugle ikke kan få adgang til bassinet.

– De vilde fugle bryder sig nemlig ikke om tag, siger Stig Mellergaard.

Du kan læse meget mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Rør dem ikke

Hvis du finder flere døde fugle på samme sted, beder Fødevarestyrelsen dig om i første omgang at lade dem ligge og hurtigst muligt tage kontakt til styrelsen på telefon 72 27 69 00.

Powered by Labrador CMS