Fugleinfluenza: 7.000 høns skal aflives
En besætning på 7.000 høns skal nu aflives efter fund af fugleinfluenza.
Der er fundet fugleinfluenza i en besætning af æglæggende høns i Danmark. Nærmere bestemt er en besætning ved Terndrup i Nordjylland ramt. Besætningen er på 7.000 høns – og de skal nu aflives.
Fødevarestyrelsen skriver, at der er fundet lavpatogen fugleinfluenza nord for Mariager Fjord. Det bekræfter prøveresultater, som Fødevarestyrelsen har fået fra DTU Veterinærinstituttet torsdag aften. Hele besætningen vil lørdag aflives.
Det drejer sig om fugleinfluenzaen H5. Hvis man ikke er helt ferm i fugleinfluenzatyperne, så betyder lavpatogen, at den er mild.
– Fjerkræ udviser sjældent tegn på sygdom ved lavpatogen fugleinfluenza, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan ændre sig til den højpatogene type, der har en dødelighed på op imod 100 procent, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
De 7.000 bliver dræbt for at forhindre at sygdommen rammer andre besætninger.
– Hvis sygdommen bliver højpatogen smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade end højst nødvendigt, siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.
Sikkerhedszone oprettet
Når der er et udbrud af fugleinfluenza, så er det normalt, at der oprettes en zone omkring den ramte besætning. Det bliver også tilfældet for besætningen i Terndrup. Her vil blive oprettet en zone på en kilometer rundt om besøtningen. Der findes ikke andre professionelle besætninger i zonen.
Det betyder, at det kun er eventuelle hobbyhønseejere, der vil blive ramt. Zonen betyder i al sin enkelthed, at hverken æg eller høns må forlade zonen i de kommende 21 dage, men fjerkræ må gerne opholde sig udendørs i zonen.
Hobbyejere i zonen skal desuden senest d. 9. marts registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen. Æg fra høns med den lavpatogene smitte er ikke en risiko for hverken dyr eller mennesker.