FTF-formand: Lange udsigter til ligeløn
Nulevende danskere skal ikke gøre sig forhåbninger om at opleve ligeløn mellem mænd og kvinder i deres levetid. Hvis lønudviklingen fortsætter, som den gør nu, vil mænd og kvinder først få det samme i løn i 2126.
Det viser en beregning, som afdelingschef for Beskæftigelse og Inklusion ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Lisbeth Pedersen har lavet. Lisbeth Pedersens resultat er deprimerende nyt, hvis man spørger Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF – hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.
»Jeg bliver dybt deprimeret og er ærgerlig over, at jeg ikke kommer til at opleve det. Ligeløn er en vigtig sag, og horisonten her i Danmark er alt for lang,« siger Bente Sorgenfrey.
Kønsopdelt arbejdsmarked bærer skylden
Hun mener, at det kønsopdelte arbejdsmarked bærer en stor del af ansvaret for ligelønnens lange udsigter.
»Vi bliver nødt til at arbejde aktivt med at nedbryde det meget kønsopdelte arbejdsmarked, vi har. For det er det, der er en del af forklaringen på, at vi har så forskellig løn mellem mænd og kvinder. Lønforskellene inden for de enkelte fag er ikke så store, men det er det kønsopdelte arbejdsmarked, der trækker rigtig skævt i forhold til at udligne lønforholdene,« siger formanden.
Overenskomster er et af værktøjerne til at skrue på lønknapperne, siger Bente Sorgenfrey, men hun kalder samtidig på en ændring af mande- og kvindefagskulturen.
»De faglige organisationer skal tage arbejdshandskerne på og gøre noget ved overenskomstsystemet, men politikerne har også et ansvar, for det her problem kan ikke alene løses gennem overenskomster. Man er nødt til at kigge på, hvordan man kan understøtte, at flere kvinder søg job i de tekniske erhverv, og at flere mænd søger arbejde inden for omsorgsfag,« siger FTF-formanden.