Frygtet sygdom mere smitsom end antaget
Husdyr-MRSA spreder sig lettere end tidligere antaget. Det skyldes en bakterie.
Forskere fra Statens Serum Institut har gjort en skræmmende – men vigtig – opdagelse.
MRSA-bakterien smitter nemlig i nogle tilfælde lettere, end man hidtil har troet. Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.
Det skyldes at husdyr-MRSA kan blive inficeret med en bakterievirus, en såkaldt bakteriofag. Det gør, at stafylokokkerne lettere kan smitte til mennesker, der ikke har direkte kontakt til dyr:
– Vores studie viser, at husdyr-MRSA, der bærer rundt på virussen, har en meget bedre evne til at sprede sig til hospitalspatienter og plejehjemsbeboere end almindelige virusfri husdyr-MRSA. Det er noget, vi skal tage alvorligt, da ældre og immunsvækkede personer har en øget risiko for at udvikle alvorlige infektioner, siger seniorforsker Jesper Larsen fra SSI, der har ledet den nye undersøgelse.
MRSA er særligt kendt for ikke at kunne behandles med den normale medicin mod stafylokokker – penicillin.
Der er de seneste år konstateret mellem 3000 og 4000 MRSA-tilfælde årligt i Danmark.
Kommer stadig oftest fra svin
Selv om forskerne har konstateret, at husdyr-MRSA lettere kan spredes til folk, der ikke har kontakt til dyr, er det dog stadig kun i relativt få tilfælde, at det rent faktisk sker:
– Heldigvis viste det sig, at det kun er en mindre gruppe af husdyr-MRSA, der er modtagelig over for virussen. Og selv om de spreder sig bedre end almindelige virusfri husdyr-MRSA, er der ikke noget, der tyder på, at de kan overleve eller sprede sig selvstændigt blandt mennesker, siger Jesper Larsen.
Dette kan dog ændre sig i fremtiden, lyder det:
– Vores resultater viser, at svin stadig udgør den vigtigste kilde til infektioner med husdyr-MRSA blandt mennesker. Men det kan ændre sig, hvis der sker en yderligere tilpasning af husdyr-MRSA til mennesker. Derfor er det selvfølgelig noget, vi følger nøje i forbindelse med vores MRSA-overvågning, siger Anders Rhod Larsen, leder af Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens på SSI.