Frygtet kronisk sygdom: Din krop bliver ødelagt og dine hænder lavet til dej
Oplever du, at dine hænder bliver ubrugelige og hæver, så kan du være ramt en frygtet, kronisk sygdom.
Torsdag kom det frem, at den danske tennisstjerne Caroline Wozniacki havde fået konstateret den kroniske leddegigt. Med det samme rejste det ene spørgsmål efter det andet: Er karrieren slut? Kan man spille tennis på højeste niveau med sådan en sygdom? Det må tiden vise, men foruden Caroline Wozniacki lider massevis af danskere af den kroniske sygdom.
Netdoktor.dk skriver, at der findes leddegigt hos cirka 35.000 danskere, mens knap 2000 bliver ramt om året. Forskning viser, at kvinder bliver ramt to til tre gange så ofte som mænd, men at den typiske alder, hvor du får sygdommen i er 50-70 år.
Symptomer på leddegigt
Der findes en række symptomer, der viser, at man er blevet ramt af sygdommen. Men den bedste indikator for, at du er ramt af sygdommen er, at du oplever en stivhed i kroppen, når du vågner om morgenen. Tager denne stivhed over en time, så ved man, at det kan være tegn på, at man er ramt af den kroniske sygdom. En anden alarmklokke er, hvis du sidder stille og pludselig bevæger dig – og så oplever stivhed igen.
Stivheden vil typisk aftage, når leddene begynder at bevæge sig. I begyndelsen af hele sygdomsforløbet, der vil man opleve, at man har en vis træthed, samtidig med at man oplever feber og måske vægttab. Dette minder typisk om en influenzatilstand – der er bare ét problem. Denne tilstand varer måneder eller år.
Du kan ikke få stillet diagnosen medmindre, at du har hævelse eller smerter i led i seks uger. Det er typisk, at leddegigt udvikler sig håndled og fingerled, men det kan også forekomme i knæ og led i foden. Det er typisk, at betændelses optræder ved de samme led på begge sider af kroppen. Det vil sige, at hvis din højre pegefinger bliver ramt – så vil din venstre pegefinger typisk også blive ramt. Du kan opleve, at smerten vil være værre i den ene side, og dette afhænger selvsagt af, hvilken side du bruger mest. Det er typisk knoer og mellem led, som vil vise tegn på symptomer, mens de yderste led sjældent angribes først.
Dine led vil hæve og føles som en dej, når du rører ved dem. Du kan også mærke, at dine hævede led vil være varmere end dine andre led.
Symptomer hos børn
Hvis du har et barn, så vil symptomerne oftest vise sig som høj feber samt kulderystelser. Derudover vil barnet opleve, at der er smerte og hævelser i mange led på samme tid. Leddegigten hos børn kan blive så slem, at de kan udvikle et udslæt, mens indre organer, som hjerte og lunger, kan blive angrebet af sygdommen også.
Behandling af leddegigt
Der findes efterhånden behandling mod leddegigt i kroppen. Det kræver dog både medicin og en livsstilsændring hos patienten. Medicinen vil typisk dæmpe de symptomer, som patienten oplever, samtidig med at medicinen vil reducere ødelæggelsen af dine knogler og led. Der er ingen medicin, der kan helbrede sygdommen eller stoppe den endegyldigt.
Dermed er formålet med behandlingen, at man vil lindre smerten, reducere den betændelsestilstand som kroppen er i, opretholde bevægelighed og hindre ødelæggelse af krop og led. Forskning viser, at i det første år med sygdommen vil man opleve mest skade på kroppen. Derfor bruger man tidligt i forløbet de præparater, som er stærkest og mest effektive.
De ting, som du kan gøre selv, er simple. Du skal leve sundt – altså spise sundt og føre en aktiv livsstil.
Leve med leddegigt
Der findes nogle ting, som du kan gøre for at arbejde med de beskadigede led. Det kan være en fordel at arbejde med enten fysioterapi eller ergoterapi, da fysioterapi er vigtig for at styrke muskulatur og de sener, der er rundt om de ramte led. Det har vist sig, at fysioterapi kan være med til at forhindre en udvikling af stivhed i led. Men det er vigtigt, at denne brug af fysioterapi vil blive benyttet regelmæssigt.
Sundhed.dk oplyser, at patienter med kronisk ledegigt er berettiget til vederlagsfri funktionsbevarende træning og fysioterapi. En af konsekvenserne ved ledegigt er, at sygdommen gør, at ens krop gradvist kan blive ødelagt. Det betyder, at patienter med leddegigt kan være nødt til at få foretaget et kirurgisk indgreb for at få skiftet for eksempel et knæ.
Årsag til leddegigt
Forskere ved efterhånden meget om leddegigt og dets betændelsesproces, men man ved endnu ikke – hvad der præcis gør, at man får ledegigt. Leddegigt er en sygdom, der har været kendt i evigheder. Man anslår at helt op imod 50.000 danskere er ramt af sygdommen, hvoraf de 60-70 procent er kvinder. Hvis man vil undgå sygdommen, så er det en fordel at have været gravid, da sygdommen ses mindre hyppigt hos kvinder, der har været gravide.
Der er en øget risiko for at få leddegigt, hvis nære slægtninge har været ramt af sygdommen. Men en undersøgelse viser også, at rygning, fedme og blodtransfusioner kan være en af årsagerne til, at nogle mennesker har større risiko for at blive ramt af sygdommen.