Frygter færre tager en uddannelse
Djøf Studerende mener, at flere unge vil fravælge kandidatuddannelser, hvis SU omlægges til lån
Det vil være problematisk at omlægge SU'en til lån på kandidatuddannelsen.
Det mener Djøf Studerende, efter at Berlingske og Jyllands-Posten tirsdag erfarede, at regeringens reformkommission onsdag vil anbefale at gøre netop det.
Reformkommissionen har skullet kigge på mulige reformer, der kan sikre flere hænder, bedre velfærd og et produktivt erhvervsliv.
Overveje at droppe den
Indtil videre har der ikke været politisk opbakning til forslaget om SU. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) afviste forslaget i januar.
Det håber formand for Djøf Studerende, Rasmus Pilegaard Petersen fortsat vil være tilfældet.
- Vi har lavet en del undersøgelser af det her, og vi kan se, at der er mange studerende, som vil overveje at droppe kandidaten, hvis SU'en bliver omlagt, og at vi dermed får et lavere vidensniveau i Danmark, siger formanden.
Sympatisk investering
- Det er ikke det, som vi har brug for, som den vidensnation vi er, tilføjer han.
Dansk Erhverv har tidligere været fortaler for at omlægge SU'en til et rentefrit lån på kandidatuddannelserne. Ifølge erhvervsorganisationen kan man bruge de penge på at investere i uddannelsessystemet
Men den præmis køber Rasmus Pilegaard Petersen ikke rigtigt.
- Vi synes, at det er meget sympatisk, at man gerne vil investere i uddannelse. Men vi ser bare ikke SU som en modsætning til uddannelse, men som en forudsætning for, at man kan prioritere tid på sine studier, siger han.
Er bekymrende
Rasmus Pilegaard Petersen er bekymret for, at en omlægning vil have en social slagside. Det håber han, at reformkommissionen er bevidst om.
- Det er også bekymrende, når vi kigger på, at SU-gælden er eksploderet de seneste år. Og hvis man omlægger til lån, kan jeg kun frygte, at det bliver endnu værre, siger han.
Han beskriver SU'en som fundamentet for, at de studerende kommer godt igennem uddannelsessystemet.
Kritisk overfor lån
- Så kan man helt klart kigge på nogle andre ting i forhold til uddannelserne, som hvad indholdet er, og hvordan vi sikrer, at vi får nogle studerende, der kan gå direkte ud i job og klare sig godt, siger han.
Forud for at kommissionens konklusioner bliver præsenteret, har alle regeringens støttepartier også været kritiske over for at ændre SU til lån.
Ifølge SF's uddannelsesordfører, Astrid Carøe, bliver det et klar nej tak til det forslag. Det sagde hun tirsdag til Ritzau.