Frygten for arbejdsløshed stiger eksplosivt
Antallet af lønmodtagere, der er bange for at miste jobbet er fordoblet siden 2002.
Danskernes frygt for at havne i arbejdsløshed er steget markant. Det viser en undersøgelse ifølge Ugebrevet A4.
I 2002 erklærede 18 procent af lønmodtagerne, at de var bange for at blive arbejdsløse. I 2014 var det tal mere end fordoblet, så 37 procent af lønmodtagerne udtrykte frygt for at blive arbejdsløse.
Blandt havnearbejdere, sosu’er og håndværkere, der er medlemmer af LO-forbund, er det mere end fire ud af ti, der i dag udtrykker bekymring for at havne i arbejdsløshed.
Undersøgelsen er lavet af Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.
Markant og alvorlig stigning
Professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, der står bag undersøgelsen, mener, at der er tale om en både markant og alvorlig stigning i frygten for arbejdsløshed fra 2002 til i dag.
– Lønmodtagernes voksende utryghed handler om, at vi har været igennem en økonomisk krise, hvor der skete et kæmpe fald i beskæftigelsen, siger Henning Jørgensen til A4.
– Men det handler i lige så høj grad om forringelserne fra dagpengereformen, kontanthjælpsreformen, førtidspensionsreformen, andre reformer og afskaffelsen af efterlønnen.
– I dag er det hver tredje sygeplejerske, pædagog eller lærer i kommunen, der hele tiden er bange for at ryge i næste sparerunde i kommunen, regionen eller staten, siger professoren.
Tillid til dagpengesystemet har fået et knæk
Undersøgelsen viser også, at lønmodtagernes tillid til, at dagpengesystemet kan hjælpe dem tilstrækkeligt i tilfælde af ledighed, har lidt et knæk.
I 2002 var det ikke engang hvert femte LO-medlem, der mente, at det offentlige sikrede dem dårligt ved arbejdsløshed. I dag er det tre ud af ti LO-medlemmer, der mener, at det offentlige sikrer dem dårligt eller meget dårligt ved arbejdsløshed.
Blandt alle lønmodtagere er det godt hver fjerde, eller 26 procent, der finder, at det offentlige sikrer dem for dårligt ved arbejdsløshed.
/ritzau/