Frygtelig video fra plejehjem: Minister reagerer
90-årig kvinde blev udsat for uværdig behandling på plejehjem, siger ældreminister, der indkalder til møde.
Videoklip fra en forbudt dokumentar viser, hvordan 90-årige Else, der er ramt af demens, ikke får den fornødne pleje.
I flere minutter hænger hun i en sengelift, da plejepersonalet vil have hende til at lave afføring på en ble på sengen. Mange gange siger hun av. Hun beder de ansatte om at holde op. Og hun spørger om lov til at komme ned igen.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kalder på Instagram billederne for frygtelige og siger, at kvinden udsættes for en “helt igennem uværdig behandling”.
– Den slags svigt og uværdighed er der ikke nogen undskyldning for, skriver han i opslaget.
Han indkalder derfor til møde om ældreplejen.
Han vil i samarbejde med Ældre Sagen, Foa, Kommunernes Landsforening (KL) invitere borgere, pårørende, ledere, medarbejdere og andre med viden om ældreplejen i landet med til mødet.
Sagen om 90-årige Else har fået personalemæssige konsekvenser, bekræfter Aarhus Kommune over for ministeren.
Indkalder til møde
For at sikre at lignende ikke sker igen, bliver der indkaldt til møde, skriver ministeren. Målet er at sikre bedre kontakt til familie og pårørende samt mere værdighed i ældreplejen.
Magnus Heunicke vil have Styrelsen for Patientsikkerhed til at oplyse om, at folk kan komme med såkaldte bekymringshenvendelser.
– Det skal sikres, at alle kender til dette redskab, så bekymringer bliver taget seriøst, skriver han.
At der skal være en værdig ældrepleje, er hyppigt blevet sagt af både politikere og interesseorganisationer. Og siden 2016 har alle kommuner været forpligtet til at formulere en værdighedspolitik.
I 2018 slog Videncenter for værdig ældrepleje under Sundhedsstyrelsen desuden dørene op. Det er finansieret af satspuljen for 2018-2021.
Forbud mod dokumentar
Bekymringshenvendelser kan indberettes til styrelsen, hvis man eksempelvis er bekymret for patientsikkerheden på et behandlingssted, eller man er bekymret over kvaliteten af den hjælp, pleje eller omsorg, som ældre får i en plejeenhed.
90-årige Elses pårørende har flere gange de seneste år forsøgt at råbe myndighederne op uden hjælp. Derfor gik de til TV2, der foretog skjulte optagelser i Elses stue og soveværelse på plejehjemmet Kongsgården.
Aarhus Kommune fik inden visningen nedlagt et fogedforbud mod, at TV2 måtte vise dokumentaren. Klippene var for krænkende for Else, mente kommunen.
Forbuddet er blevet stadfæstet af landsretten. Men TV2 har kæret til Højesteret.
Inden det er afgjort, har Ekstra Bladet bragt nogle videosekvenser og derefter indgået forlig med TV2 for at have brudt ophavsretsloven ved at bruge deres optagelser.
Kulturen skal ændres
Kirsten Normann Andersen, der er medlem af Sundheds – og Ældreudvalget for SF mener, at der skal ses på den kultur, der er blandt personalet, og deres mulighed for at rette kritik, når noget ikke er rigtigt.
Det skriver TV2 Østjylland.
– Man må jo antage, at det er en form for forråelse, når fagudlært personale kan behandle ældre borgere på den her måde. Og så tror jeg i høj grad også, at det handler om, at personalet har svært ved at vinde gehør for deres kritik for, hvordan ældreplejen har fungeret de seneste år, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 Østjylland.