Frosne æg ingen garanti for baby
Det kan virke som en god løsning at fryse sine æg, så man kan udskyde at få barn samtidig med, at man bruger de bedste æg – men frosne æg garanterer på ingen måde et barn
Nedfrysning af æg med henblik på senere insemination kan virke som en god løsning, hvis man ønsker at få børn senere. Men en engelsk professor advarer nu mod metoden, fordi succesraten er forholdsvis lav.
Professor Robert Winston, ekspert i IVF-behandling, er bange for, at private klinikker, der tilbyder nedfrysning af æg, ikke fortæller den hele sandhed om, hvor lille chancen for en graviditet er.
Han er bange for, at æg-frysnings-industrien lukrerer på skræmme-historier om nedsat fertilitet i en høj alder. Ifølge Mirror er chancen for graviditet ved insemination med et optøet æg markant mindre, end hvis der bruges friske æg.
Ifølge den britiske undersøgelse resulterede kun 1,7 procent af behandlinger med optøede æg i en fuldbyrdet graviditet mellem 2008 og 2013. Det svarer til 44 succesfulde graviditeter over fem år. I alt var der færre end 98 levende-fødte børn i England i perioden. 24.406 æg blev frosset ned.
I England kan omkostningerne ved nedfrysning og efterfølgende optøning af æg løbe op i omkring 120.000 kroner. Herefter kommer prisen for IVF-behandling.
Andre tal i Danmark
Ifølge Netdoktor er chancerne for at få et barn ved brug af optøet æg omtrent lige så store som ved almindelig IVF- og ICSI-behandling, hvor man bruger friske æg og sædceller.
Når man foretager IVF og ICSI behandling resulterer gennemsnitligt hver fjerde behandling i fødsel af et barn. Den samme succesrate ser man ved brug af nedfrosne ubefrugtede æg. Omregnet til antal æg der anvendes per opnåelse af en graviditet med fødsel af et barn, skal der gennemsnitligt mellem 30-40 æg til.
Resultaterne hos Copenhagen Fertility Center er således:
Hvis æggene udtages fra en fertil kvinde (med alle blodprøveri orden), og hun er under 37 år gammel er der en chance for et barn per æg udtaget på 8-10 procent, eller en samlet chance for mindst et barn ved 10 æg udtaget på 70 procent.
Hormonstimulation med ægudtagning og frysning af ubefrugtede æg koster 21.000 danske kroner.
Ægtøning og befrugtning af ubefrugtede æg 7.500 danske kroner.
Hertil kommer så eventuelle tilskud.
Research er vigtig
Ifølge professor Robert Winston er det vigtigt, at man som minimum laver grundig research, inden man beslutter sig for at fryse sine æg med henblik på senere insemination.
I Danmark er lovgivningen, at frosne æg kun må opbevares i fem år, hvorefter de destrueres.
Den engelske Human Fertilisation ad Embryology Authorithys statistik viser, at ud af 834 optøede æg i 2013 førte kun otte til et levende-født barn.
– Om om skræmme-historierne, nogle af mine kolleger, der sælger nedfrysning af æg, fortæller, er berettigede, er jeg ikke sikker på, siger Robert Winston.
Fakta
Behandling for ufrivillig barnløshed kan tilbydes enlige kvinder og par. Normalt skal tilstanden have bestået i mindst 12 måneder, og der skal være foretaget undersøgelser af sæd , ægløsning og æggelederpassage . Der skal foreligge en undersøgelse for livmoderhalskræft og blodprøver for smitsom leverbetændelse og HIV.
Der kan i henhold til lovgivningen på offentlige sygehuse kun ydes hjælp med kunstig befrugtning til enlige kvinder, som ikke har børn eller til par, som ikke har fælles børn – med mindre der er tale om oplægning af nedfrosne æg.
I henhold til lovgivningen må barnløshedsbehandling ikke udføres i Danmark efter kvinden er fyldt 46 år. Der er ikke nogen nedre grænse. Det er praksis på de offentlige klinikker, at der ikke behandles, når kvinden er over 40 år.
Der er ikke aldersmæssigt begrænsning vedrørende mandens alder, men høj alder hos manden kan give anledning til særlig rådgivning – for eksempel sociale, psykologiske og andre forhold, når ældre mænd skal være fædre.
Hvordan foregår nedfrysning og optøning af ubefrugtede æg?
Kvinden bliver behandlet med hormoner, så hun modner flere æg end det ene, der normalt modnes i en cyklus. Disse æg bliver taget ud ved hjælp af en tynd nål. Vælger man at nedfryse æggene skal dette ske indenfor to timer efter ægudtagningen: Næringscellerne, der ligger omkring ægget, fjernes og de modne æg er egnede til nedfrysning. Man tager gennemsnitligt 8-10 æg ud og heraf vil mellem 6-8 æg være modne og egnede til at fryse ned.
Æggene lægges derefter kort tid (få minutter) i en væske som indeholder kryoprotektant, der fortrænger vandet i ægget og beskytter det mod skader ved nedfrysningen. Umiddelbart herefter lægges ægget i en lille lukket beholder, der placeres i flydende kvælstof, der er -196 grader celcius.
Når æggene skal bruges, tages de op af det flydende kvælstof og lægges i væske med lavt indhold af kryoprotektant, hvorved kryoprotektanten fjernes fra æggene og erstattes med vand.
En til to timer efter denne optøning kan ægget så insemineres med en sædcelle ved micro inseminations teknikken (ICSI) . Reagensglasbefrugtning (IVF) ikke er muligt at foretage på æg, hvor næringscellerne er fjernet. Derefter følges de befrugtede ægs udvikling i to til fem dage, hvorefter det med den bedste udvikling lægges op i livmoderen som ved almindelig IVF og ICSI-behandling.
Vurderingen af det befrugtede ægs udvikling baseres på observation under mikroskop, hvor celledelingerne følges og vurderes ud fra blandt andet delinghastigheden og cellernes størrelse. Eksempelvis er det optimalt, at ægget 42-44 timer efter inseminationen har delt sig to gange, således at det har udviklet sig til fire celler af ens størrelse.
Kilde: Netdoktor.dk