Frivillige får længere snor af regeringen

Cirka to millioner danskere arbejder frivilligt. Arkivfoto. Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO
Offentliggjort Sidst opdateret

Frivillige får lov til at arbejde 15 timer om ugen uden at blive trukket i efterlønnen. I dag er grænsen fire.

Regeringen letter kravene til de godt to millioner danskere, der arbejder frivilligt i organisationer, foreninger, klubber og væresteder for socialt udsatte.

Efterlønnere får mulighed for at udføre frivilligt arbejde 15 timer om ugen, uden at de bliver trukket i efterlønnen.

– Hvis en jurist på efterløn vil lægge otte timer hver mandag på et krisecenter, så bliver hun i dag trukket i efterlønnen. Fordi man kun må udføre fire timer frivilligt arbejde om ugen. Den grænse flytter vi nu til 15 timer, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale ved Folketingets åbning.

Også for andre grupper end efterlønnere lempes kravene.

– De frivillige gør meget for mange. Hvad kan vi gøre for de frivillige? Det har regeringen spurgt dem om. Og vi vil følge deres råd, siger statsministeren.

– Vi har lyttet til de to millioner, der gør en frivillig indsats. De fortjener vores respekt. De får alle med.

For eksempel fjernes kravet om, at frivillige, der laver mad til hjemløse, skal deltage i et tredages kursus i fødevarehygiejne. Også papirarbejdet forenkles.

– Fremover skal svømmeklubben ikke lave en arbejdspladsvurdering for den frivillige, der træner et hold tirsdag aften, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun minder om, at de mange frivillige gør en konkret forskel for andre mennesker. Det kan være for drengen eller pigen, der lærer at spille fodbold, eller den ældre, der kommer en tur i skoven.

– Og den frivillige indsats rækker også højere end det. Man skal lede længe efter et land, hvor mennesker har så stor tillid til hinanden som i Danmark.

– Hvorfor er vi så trygge ved andre mennesker? Jeg er ikke i tvivl om, at det frivillige Danmark er en af forklaringerne, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS