Frifundet for artikler om attentatmands familie
Landsret frifinder journalist, der i byretten blev dømt for at bringe oplysninger om Omar el-Husseins familie.
En journalist fra B.T., der i byretten blev idømt dagbøder for at offentliggøre fortrolige oplysninger om Omar el-Husseins familie, er blevet frifundet i Østre Landsret.
Det oplyser journalisten Søren Ishøy.
Artiklerne blev bragt, to måneder efter at Omar el-Hussein angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i København i 2015.
I artiklerne stod blandt andet, hvor mange penge Omar el-Husseins forældre har modtaget i kontanthjælp. De beskrev også ‘sociale udfordringer’ for dem og Omar el-Husseins lillebror, fremgår det af en artikel i fagbladet Journalisten fra 2019.
Men hovedfokus i artiklen er ifølge Søren Kjellberg Ishøy ikke på familien, men på, hvorvidt Københavns Kommune har været opmærksomme nok på familien og Omar el-Hussein. Derfor mener han, det er vigtigt, B.T. bringer oplysningerne.
– De ting, der har stået i B.T. om sagen, har helt klart offentlighedens interesse. Derfor er jeg uenig med retten i, at jeg skulle dømmes for at viderebringe fortrolige oplysninger, sagde han efter dommen til Journalisten.
Under sagen har anklagemyndigheden skelnet mellem oplysninger om Omar el-Husseins familie og om ham selv.
– Det er åbenbart, at samfundet har en interesse i at vide, hvem Omar el-Hussein var, i tiden efter at han havde begået et terrorangreb, sagde senioranklager Søren Harbo, da sagen blev behandlet i Københavns Byret
– Men det er ikke på samme måde åbenbart, at samfundet har krav på eller har en interesse i at vide alt om hans familie, tilføjede han.
B.T.s chefredaktør Michael Dyrby påpegede efter byretsdommen, at oplysningerne var vigtige, når man skal bedømme, hvorfor en terrorist bliver skabt i København.
– Derfor er det interessant at se, hvordan han er vokset op, og under hvilke familieforhold han er blevet voksen og har været ung i, sagde Michael Dyrby.
Københavns Byret gav anklagemyndigheden ret, og idømte Søren Ishøy ti dagbøder à 500 kroner for at have bragt de fortrolige oplysninger.
Men mandag nåede Østre Landsret altså til det modsatte resultat.
– Jeg blev frikendt efter 20 minutters votering, siger en glad Søren Ishøy.
Artiklen fortsætter under faktaboksen
Han har ikke læst dommen, men kun hørt landsrettens korte begrundelse for frifindelsen, da den blev læst op.
– Ifølge landsretten vægter hensynet til offentlighedens interesse større end hensynet til Husseins families interesse, fortæller han.
Politikeren Finn Rudaizky (DF) blev i februar 2017 dømt i sagen. Som medlem af Københavns Borgerrepræsentation blev han straffet med ti dagbøder for at have lækket fortrolige oplysninger til pressen.
Han ankede ikke dommen.
Omar el-Hussein blev udpeget som mistænkt i terrorsagerne ved Krudttønden og Den Jødiske Synagoge i februar 2015.
Han blev skudt og dræbt af politiets aktionsstyrke.