Frederik overrækker hjerne-pris

Kronprins Frederik overrækker prestigefyldt pris til hjerneforskere. Foto: Stine Avnbøl/Wikipedia
Offentliggjort Sidst opdateret

Danmarks svar på Nobelprisen, The Brain Prize, går i år til to tyskere og to amerikanere. Prisen overrækkes af Kronprinsen den 7. maj i København.

Fire af verdens førende hjerneforskere hædres torsdag med den danske The Brain Prize for en banebrydende teknologi, der anses som et kvantespring inden for moderne hjerneforskning: Forskerne har udviklet metoder og værktøj til at se, hvordan den levende hjerne arbejder, og hvordan hjernens celler taler sammen.

The Brain Prize er på 1 million euro og er verdens største hjerneforskningspris.

Modtagerne er de to tyskere Winfried Denk og Arthur Konnerth og de to amerikanere Karel Svoboda og David W. Tank. Hans Kongelige Højhed, Kronprins Frederik, overrækker prisen sent torsdag eftermiddag ved en ceremoni på Det Kongelige Bibliotek i København.

Bag The Brain Prize står Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris:

– De fire forskeres opfindelse er et stort skridt mod en egentlig forståelse af den menneskelige hjernes funktion og af, hvordan hjernens netværk behandler informationer. Desuden forbedrer teknikken muligheden for at forklare, hvordan alvorlige sygdomme som demens eller psykiatriske sygdomme opstår, siger formanden for Fondens bestyrelse, professor Povl Krogsgaard-Larsen

Revolution af studiet af hjernen

Det er forskernes revolutionerende opfindelse, udvikling og anvendelse af to-foton mikroskopet, der for første gang hjælper os til at se, hvordan levende hjerneceller taler sammen. Med to-fotonmikroskopet kan hjerneforskere nu præcist undersøge den enkelte hjernecelles funktion og især, hvordan cellerne kommunikerer med hinanden i netværk.

Teknologien gør det muligt at se ind i den aktive hjerne på mus. Ved hjælp af koncentreret infrarødt pulserende laserlys kan man scanne enkelte hjerneceller, der forud er mærket med fluorescerende molekyler. Laserlyset kan skarpt fokusere på et meget lille punkt i musens hjernecelle, og dermed kan man se de elektriske og kemiske signaler, cellerne udsender. Det har man ikke kunnet før.

Forskerne har fundet de signalveje, der styrer kommunikationen mellem nervecellerne og danner grundlaget for hukommelse, og har studeret nervecellers aktivitet i de netværk, der håndterer syn og hørelse og styrer bevægelser.

Dansk hjerneforskning styrkes

Til The Brain Prize er knyttet et såkaldt outreach program, der betyder, at prismodtagerne kommer til Danmark for at deltage i konferencer og seminarer sammen med danske hjerneforskere. Programmet tilrettelægges i samarbejde med de tre største danske universiteter og Dansk Selskab for Neurovidenskab.

– Vi glæder os over, at The Brain Prize er blevet et lokomotiv for dansk hjerneforskning. Dansk hjerneforskning er kommet på verdenskortet. Desuden medvirker outreach programmet til at tiltrække internationale topforskere til stor gavn for dansk forskning. siger Povl Krogsgaard-Larsen.

Powered by Labrador CMS