Fredag den 13.: Derfor …

Fredag den 13. Bare ordlyden ...

Offentliggjort Sidst opdateret

I dag er det fredag den 13. september. Derfor har ‘fredag den 13.’ et uhyggeligt skær over sig.

Fredag den 13. Bare ordlyden kan få nogle til at ryste i bukserne af skræk.

Men hvad er det nu med fredag den 13.? Og hvorfor forbindes den med ulykke og uhygge?

I galleriet over artiklen kan du se eksempler på, hvad overtroen siger, du skal holde dig fra fredage i det hele taget. Og det betyder nok fredage med datoen den 13. i særdeleshed.

Du vil nok blive overrasket.

Overtroisk eller ej, det er spændende læsning. I løbet af 400 år vil der i øvrigt være 688 gange fredag den 13. mod 687 søndage eller onsdage. Det gør fredag til den hyppigst forekommende dag på den 13. dag i en måned.

Sammenkoblingen mellem fredag og tallet 13 er nemlig ikke tilfældig. Hvem har ikke hørt historien om korsfæstelsen af Jesus? Den foregik på en fredag.

Den sidste nadver

De fleste kender nok det berømte billede af den sidste nadver. Og historien. Her sidder netop 13 til bords; Jesus og de 12 discible. Deraf myten om det ‘farlige’ i at være 13 til bords.

Artiklen fortsætter under videoen

Dansk Folkemindesamling har en række bud på, hvad du skal holde dig fra om fredagen. Det er altså dem, du kan se i galleriet.

– Man kan ikke forklare, hvornår og hvorfor fredag gennem historien er blevet forbundet med ulykke. Ofte er uheldige historie om fredage gået fra mund til mund, og er først senere blevet nedskrevet fra 1800-tallet og fremefter, hvor man begyndte at skrive sagn og fortællinger ned, har Else Marie Kofod fra Dansk Folkemindesamling tidligere fortalt til Videnskab.dk.

Den 13. måned

I det, der i dag hedder Irak, fandtes i Mesopotamien et folkefærd kaldet sumererne for 4000 til 5000 år siden. Netop sumererne har haft større betydning for det nuværende samfund, end de fleste ved. Ved hjælp af astronomiske observationer opdagede de nemlig, at et solår varer på 365,25 dage. Samtidig lykkedes det for sumererne at fastslå, at tiden mellem to nymåner er omtrent 30 dage. På det grundlag inddelte de året i 12 måneder af 30 dage, skriver Folkemindesamlingen.

“Det giver kun 360 dage og dermed et ‘underskud’ på fem dage i forhold til solåret. I løbet af seks år ville man med den beregning få et ‘underskud’ på en hel måned, og det klarede de så ved at indskyde en 13. måned.”

Den 13. måned er i dag afskaffet, men tallet 13 kom således til at repræsentere det unormale og afvigende.

Der har altid været knyttet overtro til noget, der afviger fra det normale, skriver Folkemindesamlingen.

En frygtet dag

På gamle hoteller er der sjældent et værelse 13, lige som der i eksempelvis SAS-fly slet ikke findes en række 13, så kampen mod tallet har virkelig bidt sig fast.

– Tilbage i 1878 i Horsens, var der en husejer, der protesterede så meget, at han slap for at få nummer 13, som husnummer. Og da TV-Byen lå i Gladsaxe, havde man ingen kontorer på den 13-etage. Der findes også gamle hoteller i København, som ingen etage nummer 13 har, har Else Marie Kofod sagt til Videnskab.dk.

Det er da også sådan, at mange gader i Danmark simpelthen ikke har tallet 13 som husnummer.

God fredag.

Powered by Labrador CMS