Fra længst til venstre til magtens centrum

Mattias Tesfaye, som 31. marts fylder 40 år, er gået fra den yderste venstrefløj til en ministerpost, hvor han beskyldes for at være både for hård og for blød

I dag bliver Mattias Tesfaye 40 år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Han har taget turen fra Enhedslisten over SF og videre til Socialdemokratiet. Han er glad for at gå i afslappet tøj, men ses nu ofte i jakkesæt. Og ture i S-tog til Christiansborg er blevet skiftet ud med ministerbil.

Jo, der er sket meget i Mattias Tesfayes politiske karriere, som i juni 2019 nåede en foreløbig kulmination.

Det skete, da statsminister Mette Frederiksen (S) efter folketingsvalget udpegede ham til den strategisk vigtige post som udlændinge- og integrationsminister.

Loyal mod sit parti

Mattias Tesfaye, som onsdag den 31. marts fylder 40 år, havde på det tidspunkt i halvandet år bestredet posten som Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører.

I den periode foretog partiet et stort sving til højre i udlændingepolitikken, så Socialdemokratiet ifølge kritikere lignede Dansk Folkeparti.

Mattias Tesfaye forsvarede loyalt sit parti, når de øvrige partier i rød blok kritiserede Socialdemokratiets kursskifte sønder og sammen.

Orkanens øje

Men skiftet gav bonus, for Socialdemokratiet vandt valget, og i knap to år har Mattias Tesfaye altså stået i spidsen for Danmarks udlændinge- og integrationspolitik.

Stadig står han midt i orkanens øje, hvor han skal afværge angreb fra støttepartierne for at være alt for højredrejet, blandt andet med regeringens afvisning af at hente danske børn hjem fra fangelejre i Syrien.

Mens han samtidig jonglerer med kritik fra partier i blå blok, som forsøger at udstille regeringen som slappere, som giver for høje ydelser til indvandrere.

Mattias Tesfaye blev født i Aarhus, hvor han i 2001 blev færdig som murersvend.

Murersvend

Som teenager meldte han sig ind i partiet DKP/ML, som oprindeligt var et stalinistisk parti, og han var aktiv i den politiske ungdomsorganisation Rød Ungdom.

Han engagerede sig i murernes fagforening i Aarhus og blev formand for 3F Ungdom, hvor han også fik arbejde som faglig sekretær.

I 2005 meldte Mattias Tesfaye sig ind i Enhedslisten, og tre år senere gik turen videre til SF.

Her blev han i 2010 en del af landsledelsen og to år senere næstformand i partiet med opbakning fra SF’s daværende formand, Villy Søvndal.

Skiftet fra SF

I 2013 meldte han sig ind i Socialdemokratiet, da han var utilfreds med den linje, som den dengang nyvalgte SF-formand, Annette Vilhelmsen, lagde.

To år senere blev Mattias Tesfaye, der er gift og har tre børn, valgt ind i Folketinget.

Undervejs i sin politiske karriere har han skrevet flere bøger. Herunder “Velkommen Mustafa – 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik”, der udkom i 2017.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS