Forvirringen total: Krav gælder stadig ikke
Er det et krav at være iført mundbind - eller er det ikke?
Forvirringen er nu total. Først blev krav om mundbind i al offentlig transport i Aarhus indført med øjeblikkelig virkning fredag, fastslog sundhedsminister Magnus Heunicke. Siden slap det ud, at der blev set gennem fingre med det til mandag.
I dag, ja mandag, lyder det nu i en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet, som Ritzau beretter fra, at det særdeles omtalte krav faktisk først træder i kraft 11. august. Da viser kalenderen så i stedet tirsdag. Det kan bedst beskrives som en blød indkøring.
Positivt er det dog, at det dermed reelt bliver muligt for aarhusianere og andre med Aarhus som start- eller endedestination med offentlig trafik at skaffe sig de uopdrivelige mundbind. Allerede inden fremlæggelsen af kravet fredag var de mange steder udsolgt.
I weekenden fik udvalgte butikker lov at købe ind i det nationale lager, og Aarhus’ apoteker og materialister har således fået allokeret hele fem millioner mundbind at kunne sælge ud af. Lageret rummer langt mere.
Midttrafik har mandag morgen haft folk stående rundt om i Aarhus for at uddele gratis mundbind til passagerer, der ikke selv har haft mundbind.
Gælder tre uger
Kravet om mundbind i al offentlig transport i Aarhus gælder fra 11. august til 1. september. Det viser en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet mandag.
I fredags meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter et møde med de øvrige partier i Folketinget, at kravet om mundbind og en række andre tiltag ville blive indført for at dæmme op for den stigende coronasmitte i Aarhus.
På det tidspunkt lød det, at disse tiltag ville gælde i foreløbigt 14 dage.
– Vi skal ikke ud i en 11. marts igen med en omfattende nedlukning. Vi tror på, at vi med nålestiksoperationer som denne kan stoppe det her med en lokal indsats. Vi har den overbevisning, at aarhusianerne vil være med til det her, sagde Heunicke blandt andet i fredags.
(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)
Der er desuden blevet opfordret til, at offentlig transport undgås, hvis andre transportmidler er mulige, og at det fysiske fremmøde i gymnasier og andre ungdomsuddannelser udskydes. I 14 dage var meldingen i fredags. Det emne er ikke berørt i selve bekendtgørelsen, som omhandler den kollektive trafik.
Det står der
– For at forebygge og inddæmme udbredelsen af coronavirussygdom 2019 (Covid-19) i forbindelse med et konkret smitteudbrud i Aarhus Kommune skal rejsende, der påbegynder eller afslutter en rejse i Aarhus Kommune, have tildækket mund og næse ved brug af mundbind ved følgende former for kollektiv trafik, står der blandt andet i bekendtgørelsen.
Herefter er der listet en række transportformer op såsom busser, Flextrafik, letbaner, turistbuskørsel og færger.
Hvis personer opholder sig på tog- eller busstationer, en letbanestation eller i en færgeterminal i Aarhus Kommune, skal de også have mundbind på. Der er dog undtagelser for kravene om mundbind.
I bekendtgørelsen står der, at “passagerer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller som har fysiske eller mentale svækkelser, der gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet”, kan rejse uden at bruge mundbind. Det samme gælder børn under 12 år.
Der er i Aarhus mere end 60 smittede per 100.000 indbygger samlet over de seneste syv dage. Til sammenligning begynder Udenrigsministeriet at fraråde rejser til andre steder i Europa, hvis det tal er højere end 30. Ud over Aarhus er Ringsted den kommune, hvor Covid-19 spreder sig hurtigst lige nu.