Forudser skræksommer: Forebyg hvepsebo
2019 kan blive endnu et rekordår for gedehams. Læs her, hvad du selv kan gøre for at undgå, at de stribede dyr slår permanent lejr i haven.
Hvepsen er både et nyttedyr, som er god for økosystemet, og et skadedyr, som er til gene for mennesker.
Og i år tegner til at blive et rigtig hvepseår, fordi sidste sommer var rekordvarm, mens vinteren var mild.
Derfor gælder det om at reagere, før de sortgule gæster slår sig ned ved huset, forklarer Karl-Martin Vagn Jensen, der er seniorforsker emeritus ved Aarhus Universitet og tidligere forskningsleder ved Skadedyrlaboratoriet.
– Hvis man kan identificere et begyndende bo, kan man bekæmpe det nu. Boet vil være meget lille og lettere at gå til end senere på sæsonen, siger han.
Her skal du især passe på
Hvepsen – eller gedehamsen, som den korrekt hedder – kan især lide skyggefulde, rolige omgivelser, hvor de kan bygge i fred.
Så reager, hvis du ser sværmende gedehams ved dit tag, murværk eller træværk, siger Claus Schultz, der er teknisk chef hos Rentokil, en af landets største skadedyrbekæmpere.
– Der er tegn på, at det bliver endnu en udpræget hvepsesommer, siger han.
Både Claus Schultz og Karl-Martin Vagn Jensen peger på, at en helgardering mod gedehams er noget nær umulig.
Men du kan fjerne de ting, som ligefrem tiltrækker gedehams – eksempelvis søde sager.
– Det kan være en stor fordel at fjerne nedfaldsfrugt i haven. Og her skal man være opmærksom på, at kompostbunken også er et eldorado for gedehams, siger Karl-Martin Vagn Jensen.
Luk hullerne
Samtidig kan du med fordel lukke eventuelle revner ind til husets hulmur. For gedehamsen bygger ofte inde i hulmuren, hvor det er svært at bekæmpe boet.
Du kan også prøve dig frem med et falsk hvepsebo. De kan købes på nettet eller laves selv ved at hænge en brun pose op under tagets udhæng.
– Det skal signalere overfor dronningehvepse, at stedet er optaget, og at der vil være for meget konkurrence om føden, siger Claus Schultz.
Hvis gedehamsen alligevel begynder at slå lejr, skal du reagere tidligst muligt. For de er dygtige konstruktører. Og jo mere de får bygget sig ind i træ- eller murværket, jo værre bliver det.
Hvorvidt du selv vil fjerne det begyndende bo eller ringe til en fagperson, er op til dig selv. Men du skal vide, at det indebærer en risiko at rode med et bo fuld af potentielt rasende hvepse.
Ifølge patientforeningen Astma-Allergi Danmark ved man ikke altid, om man er allergisk, før man har oplevet at blive stukket.
– Og man behøver ikke at være allergisk for at få et problem. Man kan simpelthen få en forgiftningsreaktion, når der er tilstrækkeligt mange hvepse, fordi man får så meget gift på én gang, tilføjer Karl-Martin Vagn Jensen.