Fortovet skal hæves: 85-årig borger er stiktosset

Eva Kjellerup fra Bredsten i Vejle Kommune nægter at betale for at forebygge oversvømmelser omkring sin bolig. Hun mener, det er kommunens problem.

Offentliggjort Sidst opdateret

Er det i orden, at offentlige anlægsarbejder påfører borgerne ekstra omkostninger? Altså ud over det den enkelte i forvejen betaler i skat. Tilsyneladende – men ikke alle er enige.

Sagen er den, at 85-årige Eva Kjellerup, som de øvrige beboere på Kirkegade i byen Bredsten i Vejle Kommune, i starten af oktober modtog et brev fra kommunen.

Heri blev hun gjort opmærksom på et forestående vejarbejde med anlæg af nye fortove langs vejen.

Artiklen fortsætter under videoen

Det var i bund og grund helt fint for Eva Kjellerup. Altså lige indtil hun for få dage siden fandt ud af, hvad det også indebærer. Nemlig, at fortovet, der i dag er i plan med vejbanen, bliver hævet med 16 centimeter.

– Det havde kommunen undladt at gøre opmærksom på i brevet. Jeg føler virkelig, vi er blevet taget med bukserne nede, fortæller hun til Newsbreak.dk.

Frygter oversvømmelser

Problemet for Eva Kjellerup er, at hun ikke er et sekund i tvivl om, projektet kommer til at medføre oversvømmelser i hendes indkørsel og garage. Hun tror simpelthen ikke på, regnvandet vil kunne trænge væk. Heller ikke langs de kældervinduer, der er i huset langs indkørslen.

– Jeg har ikke haft problemer hidtil, fordi indkørslen hælder og regnvandet derfor er løbet ud på vejen og ned i kloaksystemet. Når fortovet bliver hævet så meget, kan det ikke længere lade sig gøre. Så jeg ville høre, hvad kommunen vil gøre ved det og ringede til dem.

Det fik hun efter eget udsagn ikke noget som helst ud af.

– Jeg fik bare en sludder for en sladder og besked om, at vand på min grund er mit problem. Desuden, at alt i øvrigt foregår helt i overensstemmele med loven og foreskrifterne, siger hun.

Kontaktede TV Syd

Den besked gjorde hende ikke bare vred. Hun røg helt op i det røde felt, som hun selv beskriver det.

Hun har efterfølgende fået at vide, at en faskine, der kan lede regnvandet fra indkørslen til afløbet ved et nedløbsrør fra taget, er løsningen. Desuden, at det vil koste i omegnen af 1.000 kroner per løbende meter at få det lavet.

– Det nægter jeg simpelthen at betale. Det her er noget, jeg har fået trukket ned over hovedet af kommunen, så det må være deres problem. Ikke tale om jeg vil betale, siger hun.

Skulle det alligevel vise sig, at hun kommer til at bide i det sure æble og må til lommerne, har hun også en plan.

– Så kommer alle udgifter til at figurere på min selvangivelse. Jeg vil trække hver en krone fra i skat. Men det går de nok heller ikke med til, siger hun.

Klare regler

Newsbreak.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Vejle Kommune.

Ifølge TV Syd er Lars Bolander, afdelingsleder i Park og Vej i kommunen, dog ikke i tvivl omkring regnvand. Heller ikke når det gælder en borger, der står i en ny situation på grund af en kommunal beslutning.

– Byggeloven er temmelig klar. Vand på egen grund skal man selv håndtere. Enten med faskine eller på anden vis, har han forklaret til mediet.

Han fortæller også, at fortovet hæves for at imødegå klimaforandringerne og hvad de indebærer af store tordenskyl og skybrud. Desuden, at han har fuld forståelse for, at det er et dilemma men også, at det er en fælles udfordring for kommunen og borgerne.

Powered by Labrador CMS