Forsvarer: Tidligere tog man lettere på trusler

Offentliggjort Sidst opdateret

En mail med trusler om drab fik sidste år politiet til at igangsætte en stor efterforskning på Sjælland.

I disse terrortider skal man være uhyggelig forsigtig med at ytre sig særligt bombastisk på sociale medier og i henvendelser til myndigheder og medier.

Det budskab tager både anklager og forsvarer med sig fra et retsmøde ved Retten på Frederiksberg, hvor en it-konsulent torsdag blev idømt tre måneders betinget fængsel for at true med og opfordre til drab på blandt andre en imam og PET-ansatte.

– Den her afgørelse sender et meget klart signal om, at man skal være meget påpasselig med, hvad man skriver. Der er blevet meget større fokus på ytringsfrihed end tidligere, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen efter afgørelsen.

33-årig erkendte mail

I retten erkendte den 33-årige it-konsulent og familiefar, at han i september sidste år i forbindelse med sit arbejde brugte en kundes computer til at sende en mail til PET og Ekstra Bladet med de pågældende trusler.

– I skal vælge side nu, og I skal vælge rigtigt. Hvis I sammenslutter jer med de fremmedfjendske, racistiske salafister, kommer I til at få samme behandling, som de modtager, lød det truende mod PET.

It-konsulenten skrev desuden om en “åben jagtsæson” på jihadister og om en såkaldt “Operation Affaldskværn”, der inden længe ville blive iværksat.

Efterforskning i gang øjeblikkeligt

E-mailen fik straks politiet til at iværksætte en større efterforskning, som blandt andet førte til anholdelsen af en uskyldig mand.

– Det er en sag, der blev taget særdeles alvorligt af politiet. I lyset af det nylige terrorangreb i København bliver det endnu mere klart, hvor alvorligt det er med sådan nogle trusler, siger Jakob Buch-Jepsen.

– Ligesom jeg, lagde retten vægt på, at der er tale om et angreb på den demokratiske samfundsorden. Der sender retten et stærkt signal om, at det straffes relativt hårdt, siger specialanklageren.

Grænserne har rykket sig

Den dømtes forsvarsadvokat, Poul Hauch Fenger, hæfter sig også ved, at grænserne for, hvad man kan sige og skrive, har ændret karakter.

– Der er i dag i det offentlige rum en ladet stemning, hvor grænserne for, hvad man kan sige, er mere snævre, end de var for få år siden.

– Tolerancetærsklen er sænket for ytringer, der kan have karakter af at være overløbsventiler. Det er de på grund af det beredskab, der er for at imødegå trusler – uanset hvor useriøse de måtte fremstå.

– Set i det lys er min klient og jeg godt tilfreds med den betingede straf, siger Poul Hauch Fenger.

Advokaten påpeger, at truslerne aldrig er nået frem til de personer, de var fremsat mod – ud over til de PET-ansatte.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS